BCR, cea mai mare banca dupa active din Romania, se alatura bancilor care au luat masuri pe fondul promulgarii legii darii in plata si mareste avansul perceput in cazul contractarii unui credit ipotecar de la 15% la 35%.

In oferta bancii creditele ipotecare/imobiliare Casa Mea pretind un avans de 35% din valoarea imobilului. De asemenea, banca renunta la creditele in euro si ofera imprumuturi doar in moneda locala, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul bancii.

Astfel, daca pentru un credit de 50.000 euro (225.000 lei) BCR cerea inainte un avans de 7.500 euro (33.750 lei), in prezent avansul BCR pentru acelasi credit ajunge la 17.500 euro (78.750 lei).

Modificarea avansului la 35% este insotita si de cresterea sumei minime care putea fi imprumutata de la 22.000 lei la 45.000 lei, dar si de scaderea perioadei maxime de rambursare a creditului de la 30 ani la 25 ani.

Bancile care au majorat avansul creditelor ipotecare

BCR se alatura astfel celorlalte banci care au decis sa majore avansul in contextul publicarii legii darii in plata in Monitorul Oficial. Ultimele banci care au decis sa ia masuri sunt Alpha Bank si BRD. Astfel, banca greceasca a crescut avansul perceput la imprumuturile in lei si in euro la pragul de 30%, respectiv 40%, in timp ce banca detinuta de francezii de la Societe Generale a ales sa majoreze avansul doar pentru imprumuturile in lei cu o valoare mai mica de 250.000 de euro - pragul pana la care se aplica darea in plata - la 35%.

Alte banci care au ales sa majoreze avansul cerut clientilor la contractarea unui credit sunt Raiffeisen, Bancpost, Banca Romaneasca, Intesa San Paolo, Garanti Bank si CEC Bank. Avansul minim pentru creditele imobiliare in lei era de 15%, iar pentru euro de 25%, potrivit reglementarilor BNR.

Raiffeisen Bank a fost prima institutie bancara din Romania care a ales sa creasca avansul inca din ianuarie, cand darea in plata era retrimisa in comisiile de specialitate pentru vot. Astfel, la imprumuturile ipotecare in lei avansul a urcat la 35%, iar la creditele in euro a ajuns la 40%.

La doua saptamani dupa ce Raiffeisen Bank anunta majorarea avansului, Bancpost, banca elena detinuta de Eurobank, inasprea conditiile de creditare, majorand avansul la 33% pentru creditele in lei si la 43% pentru cele in euro.

Garanti Bank, subsidiara a grupului turc omonim, a modificat politica de creditare pentru imprumuturile imobiliare in euro si a crescut avansul de la 25% la 40% din luna aprilie.

In februarie, Intesa SanPaolo a crescut avansul pentru imprumuturile ipotecare in lei de la 15% la 20%, iar in euro de la 20% la 25%. Ulterior, in aprilie, banca a mai operat o majorare a avansurilor ajungand, in contextul darii in plata, sa perceapa un avans de minim 25% la lei si minim 30% la euro.

La inceputul lunii, CEC Bank a anuntat ca mareste la 30% avansul la creditele imobiliare si majoreaza marja de dobanda la imprumuturi cu 1 punct procentual, in cazul creditelor in lei, si cu 2 puncte procentuale la cele in valuta.

Sursa foto: ncristian/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri