Agentia de Administrate Fiscala (ANAF) a descoperit, in urma controalelor interne de anul trecut, prejudicii de 132,5 milioane lei (30 milioane euro) cauzate de angajatii proprii, in crestere cu 18% fata de anul 2014, si a primit un numar mai mare de solicitari pentru informatii din partea DNA si a Parchetului in dosare in care sunt implicati functionari din cadrul ANAF.

In 2014, potrivit datelor ANAF, valoarea prejudiciilor descoperite in urma controalelor interne s-a situat la 112,2 milioane lei (25,5 milioane euro).

In urma constatarii acestor prejudicii, ANAF a inaintat cazurile mai departe catre Parchet, potrivit reprezentantilor institutiei. Prejudiciile cauzate de anagajatii ANAF pot rezulta din actiuni diverse in activitatea de control fiscal, precum situatii in care acestia nu au recuperat anumite sume de bani la timp prin demararea procedurii de executare silita, dar si din operatiuni interne, precum cele de achizitii.

Numarul de solicitari primite de la DNA si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru verificari in dosare in care sunt implicati angajati ANAF a crescut anul trecut, insa agentia nu a dezvaluit in raportul de activitate pe anul 2015 cate astfel de cereri a primit.

"Referitor la activitatea de control intern desfasurata in anul 2015 se impune o mentiune speciala cu privire la cresterea numarului solicitarilor primite de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), prin serviciile sale teritoriale, si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru efectuarea verificarilor de specialitate in dosare deschise la nivelul acestor organe de urmarire penala in care sunt implicati functionari publici din cadrul ANAF, fapt ce a avut un impact semnificativ luand in considerare atat complexitatea verificarilor cat si celeritatea impusa de solicitanti", se arata in raportul ANAF.

In activitatea de control intern, structura de integritate a intocmit un numar total de 286 acte de control, 6 dintre acestea fiind in cadrul actiunii de control intern la nivel national cu obiectivul de a verifica legalitatea si regularitatea modului de aplicare a procedurii insolventei, actiune care, prin dimensiunea esantionului, volumul si complexitatea verificarilor, echivaleaza cu 102 actiuni de control distincte, situatie care ar conduce la un numar total de 380 acte de control fata de 387 in perioada similara a anului 2014, se arata in raportul ANAF.

Integritatea la ANAF - chestionare de autoevaluare si instruire

ANAF si-a evaluat anul trecut angajatii si conducerea printr-un chestionar care trebuia sa determine gradul de cunoastere a masurilor preventive anticoruptie. A fost evaluat un esantion reprezentativ de 10% din personalul cu functii de executie, respectiv 50% din personalul cu functii de conducere.

Astfel, defalcat, situatia evaluarii personalului se prezinta dupa cum urmeaza:

  • la nivelul celor 8 directii generale regionale ale finantelor publice, chestionarul de evaluare a fost aplicat unui numar de 2.987 de persoane, din care 1.995 persoane cu functii de executie, respectiv 992 persoane cu functii de conducere
  • la nivelul aparatului propriu, chestionarul de evaluare a fost aplicat unui numar de 229 de persoane, din care 159 persoane cu functii de executie, respectiv 70 persoane cu functii de conducere
  • la nivelul Directiei generale antifrauda fiscala, chestionarul de evaluare a fost aplicat unui numar de 149 persoane, din care 106 persoane cu functii de executie, respectiv 43 persoane cu functii de conducere

Anul trecut au fost desfasurate 43 de activitati de instruire pentru 1.719 de functionari publici cu functii de conducere si de executie, organizate la solicitarea structurii de integritate sau a altor structuri din cadrul ANAF respectiv, antifrauda si resurse umane.

De asemenea, pe parcursul anului trecut au fost desfasurate 10 activitati de prevenire prin instruire si informare (pentru 227 functionari publici) si 2 activitati de formare profesionala (pentru 32 functionari publici), in cadrul carora s-a pus accent pe activitatea de consiliere etica si rolul consilierului de etica, precum si pe vulnerabilitatea la coruptie.

Anul trecut, veniturile totale realizate de ANAF au crescut cu circa 8%, de la 182,55 miliarde lei la 196,81 miliarde lei.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri