Programul Prima Casa ar putea beneficia de alocarea de garantii suplimentare de 500 de milioane, dupa ce Ministerul Finantelor a anuntat ca va propune acest lucru. Aceasta propunere vine in conditiile in care plafonul pentru acest an a fost aproape integral epuizat, noile garantii permitand acordarea de credite suplimentare de 1 miliard de lei prin programul guvernamental, conform News.ro

Banii ar putea ajunge pentru mai mult de 5000 de credite

Mai multe banci au cerut, in aprilie, suplimentarea plafonului pentru programul Prima Casa, avand in vedere faptul ca sumele alocate erau epuizate, iar in asteptare se aflau mii de cerereri din partea clientilor.

"Ministerul Finantelor Publice propune suplimentarea plafonului de garantii aferent acestui an cu suma de 500 milioane de lei. Masura raspunde solicitarilor potentialilor beneficiari ai programului si tine cont de dinamica semnificativ crescuta a volumelor garantate in cadrul programului si de adoptarea legislatiei privind darea in plata", a precizat ministerul, ]ntr-un comunicat.

Programul Prima Casa beneficia initial de 1,69 miliarde de lei garantii de stat

Insa cum statul garanteaza jumatate din valoarea imprumuturilor acordate prin Prima Casa, bancile au putut acorda in acest an credite cu o valoare totala dubla, adica de 3,38 miliarde de lei.

Insa tot plafonul alocat entru 2016 a fost deja epuizat in special ca urmare a proiectului Legii darii in plata, care a creat panica in randul multor romani.

"Astfel, in 2016, pana la data de 1 mai 2016, au fost acordate 13.100 de garantii in valoare de 1,2 miliarde de lei, fata de perioada similara a anilor 2015 si 2014, in care au fost acordate garantii in valoare de circa 668 milioane de lei si respectiv 536 milioane de lei. Aceste evolutii au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe institutii financiare in 2016", a men'ionat Ministerul Finantelor.
Programul Prima Casa, lansat in 2009, in plina criza economica si financiara, s-a bucurat de popularitate printre romani. Pana la 1 mai 2016, peste 178.000 de locuinte au fost cumparate prin intermediul programului guvernamental, in valoare de aproape 30 de miliarde de lei, potrivit datelor oficiale.

Sursa foto: Peshkova / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri