Programul Prima Casa ar putea suferi mai multe modificari. Anuntul a fost facut de catre Ministerul Finantelor in contextul in care bancile au epuizat garantiile alocape pentru Prima Casa pentru intregul an, iar mii de clienti au dosare depuse pentru a primi credite, conform News.ro.

Ministerul Finantelor doreste ca bancile care participa in program sa nu mai poata sa-i incurajeze pe clienti sa semneze antecontracte de vanzare-cumparare pentru locuinte in cazul in care nu mai dispun de garantii.

"Ministerul Finantelor Publice propune includerea unor prevederi legislative aferente Programului Prima Casa, pentru a responsabiliza institutiile finantatoare participante in sensul evitarii situatiilor de asumare a angajamentelor de creditare in lipsa resurselor de garantare disponibile", a precizat ministerul, intr-un comunicat.

"Acest fapt conduce la incurajarea clientilor sa semneze antecontracte de vanzare-cumparare, fara a avea o certitudine in privinta sursei de finantare si garantare", a completat institutia.

Garantii suplimentare de 500 de milioane de lei

Tot marti, Ministerul Finantelor a anuntat ca va propune alocarea de garantii suplimentare de 500 milioane lei pentru programul Prima Casa, in conditiile in care plafonul pentru acest an a fost epuizat. Noile garantii permit acordarea de credite suplimentare de 1 miliard de lei prin programul guvernamental.

Insa ministerul anunta ca va propune o noua strategie pe termen mediu privind programul Prima Casa, pentru ca acesta sa nu distorsioneze piata.

Ministerul Finantelor: Prima Casa nu trebuie sa produca distorsiuni asupra pietei

"La elaborarea acestei strategii se vor avea in vedere factori precum cresterea venitului real disponibil al populatiei, urmare a masurilor fiscale si de majorare a salariilor din ultimii ani, precum si evolutia pietei ipotecare in raport cu cea a Programului Prima Casa. Scopul este ca, pe termen mediu, acest Program sa nu produca distorsiuni asupra pietei", mentioneaza ministerul.

Programul Prima Casa, lansat in 2009, in plina criza economica si financiara, s-a bucurat de popularitate printre romani. Pana la 1 mai 2016, peste 178.000 de locuinte, in valoare de circa 30 de miliarde de lei, au fost cumparate prin intermediul programului guvernamental, potrivit datelor oficiale.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri