Legea cash-back a fost adoptata astazi de Parlament, ceea ce inseamna ca, dupa ce va fi promulgata, orice comerciant care are o cifra de afaceri de cel putin 10.000 de euro anual va putea sa elibereze numerar clientilor, la cerere, dupa ce acestia realizeaza o plata cu cardul. Micii comercianti din rural vor putea incasa comisioane de pe urma acestei operatiuni.

Legea poate fi si o sursa de venit pentru micii comercianti din mediul rural, care, daca vor oferi si serviciul de cash-back, vor putea sa incaseze si o parte din comisioanele bancare, la fel cum se intampla daca clientii retrag bani de la bancomat.

Magazinele in care se poate plati cu cardul bancar vor putea sa elibereze numerar in valoare de maximum 200 de lei persoanelor care solicita acest lucru, pentru a compensa lipsa bancomatelor. Proiectul a fost initiat de catre deputatul UDMR Zsolt si contrasemnat de alti 31 de parlamentari PSD, PNL si UDMR, scrie News.ro.

Acesta prevede ca operatorii economici care permit plata cu cardul vor trebui sa elibereze, la cerere, bani in limita a 200 de lei, sub forma de "avans de numerar". "Operatorii economici, persoane juridice, care accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cardurile de credit pot acorda, la cererea clientului, avansuri de numerar la terminalele de plata, indiferent daca acesta achizitioneaza sau nu bunuri sau servicii", potrivit legii.

Avansul va fi evidentiat distinct pe bonul fiscal si nu poate depasi suma de 200 de lei. In cazul in care in casa de marcat nu exista suficienti bani, operatorul economic va fi obligat sa elibereze maximum disponibil. Potrivit initiatorilor, prevederea va fi de folos mai ales in mediul rural sau in localitatile mici, unde nu exista bancomate.

"O situatie paradoxala se poate intalni in multe localitati rurale sau urbane mici din Romania, unde din ratiuni economice bancile refuza sa amplaseze terminale ATM. In aceste conditii, avansul de numerar prin terminalul POS aflat la comerciantii din localitate poate reprezenta o solutie pentru persoanele carora li se vireaza drepturile banesti pe carduri bancare", se arata in expunerea de motive care insoteste actul legislativ.

Legea urmeaza sa mearga la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

Punctele esentiale din legea cash-back

1. Obligativitatea introducerii POS-ului la comerciantii mici in baza unui prag al cifrei de afaceri

"Trebuie sa vedem unde stabilim plafonul, astfel incat sa atinga masa critica si comerciantii relevanti. Nu stiu daca plafonul care exista pana acum (100.000 euro - n.r.) era eficient. Legea oricum nu era eficienta pentru ca nu avea penalizari. Ne uitam acum pe datele de la INS si ONRC ca sa vedem cum se segmenteaza comerciantii dupa cifra de afaceri", spunea in urma cu o luna pentru wall-street.ro Cosmin Vladimirescu, general manager MasterCard Romania.

2. Serviciul de purchase with cash-back la comerciant

Serviciul de cash-back inseamna ca, odata ce ai platit la comerciant cu cardul, castigi dreptul sa retragi si numerar in limitata a 200 de lei. Sistemul exista deja in piata, dar implementarea lui s-a facut la comerciantii mari, pentru care avantajele erau minime. "Pana acum s-a incercat implementarea serviciului la comerciantii mari, care, invariabil, aveau cel putin un ATM la poarta magazinului. Si atunci nimeni nu mai avea interes sa retraga bani de la POS si sa mai plateasca un fee suplimentar, indiferent cat de mic era", explica managerul MasterCard Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri