Schema de garantare din piata asigurarilor era extrem de generoasa si laxa, iar celelalte societati, care aveau sume uriase de incasat de la Astra Asigurari, erau relaxate, stiind ca vor fi despagubite de Fondul de Garantare, a declarat Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

"La valoarea arieratelor dintre Astra Asigurari si celelate societati, daca noi nu aveam plafonul de despagubire de cel mult 100.000 euro pe creditor, Fondul de Garantare nu ar fi avut niciodata bani suficienti, astfel incat sa faca o restructurare reala a pietei. Acum la un miliard de lei disponibilitati financiare, ar mai ramane 500 de milioane de lei la Fondul de Garantare pentru o eventuala urmatoare restructurare, daca va fi nevoie", a spus Misu Negritoiu (foto).

Conform legii, falimentul unei societati de asigurare este hotarat de catre o instanta judecatoreasca, iar Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) va efectua platile catre creditorii de asigurari de la data ramanerii definitive a hotararii privind deschiderea procedurii de faliment in limita plafonului legal (450.000 lei / creditor de asigurare). Clientii care au creante din asigurare ce depasesc aceasta suma, cat si entitatile cu alte tipuri de creante asupra Astra Asigurari au posibilitatea de a se inscrie la masa credala si de a-si recupera astfel diferenta de suma datorata.

Printre masurile "radicale" luate de Consiliul ASF in 2015, se afla solicitarea intrarii in faliment a Astra Asigurari din luna august, aflata, pana atunci, in administrare speciala, dupa ce compania nu a reusit sa atraga 425 milioane lei la capital, despagubirile urmand sa fie acordate de Fondul de Garantare. Compania de asigurari Astra Asigurari a intrat in mod oficial in faliment, dupa o decizie definitiva in acest sens a Curtii de Apel Bucuresti din aprilie 2016.

Asiguratorii vor 25 mil. euro de la Fondul de Garantare la masa credala

Din datele oferite de Fondul de Garantare sunt foarte putine persoane fizice care depasesc limita de 100.000 euro si genereaza o cheltuiala totala posibila de 480 milioane de lei. De asemenea, la masa credala, potrivit lui Misu Negritoiu, pretentiile cu privire la Astra Asigurari insumeaza 2.200 milioane de lei, in timp ce Fondul de Garantare are disponibil de un miliarde de lei.

"Societatile de asigurari s-au inscris la masa credala cu peste 25 milioane de euro. Aceasta suma reprezinta de fapt tranzactii intre ei si Astra Asigurari provenind in principal din CASCO. Nu trebuia sa se ajunga aici. De ce avem 2.200 de milioane la masa credala la Astra Asigurari? Pentru ca sunt oameni care si-au asumat un risc pe Astra Asigurari si plati neincasate. Este adevarat ca suma de 2.200 de lei trebuie corectata cu pretentiile Raiffiesen care sunt de fapt excesive si includ si riscurile potentiale", a declarat Misu Negritoiu.

Presedintele ASF a subliniat ca ceilalti asiguratori erau constienti de "sanatatea financiara pietei", dar asteptau sa isi recupereze banii de la Fondul de Garantare. "Inchipuiti-va ca Astra Asigurari ar fi costat aproape 3 miliarde de lei, la acele garantii nelimitate. Nu am fi putut niciodata sa efectuam platile d in cauza schemei de garantare". El a adaugat ca precum in sistemul bancar, unde numai depozitele persoanelor fizice sunt garantate, ASF a avut in vedere, de asemenea, persoanele fizice care nu au putere de negociere.

"Aceasta este dimensiunea financiara a relaxarii schemei de garantare. Si cand am avut in vedere aceasta initiativa de limitare a plafonului de despagubire am luat in calcul hazardul moral din piata. Cei care participa la piata trebuie sa isi asume si riscurile finnciare in vigoare. Nu se poate ca o singura societate de asigurari sa genereze atatea datorii", a mai spus Misu Negritoiu.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri