OTP Bank a inregistrat in Romania un profit net in crestere cu 53% in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 616 milioane de forinti (1,97 milioane euro ), sustinut de avansul cu 27% al veniturilor si scaderea cheltuielilor operationale cu 17%.

Banca a obtinut un profit operational de 2,06 miliarde de forinti (6,6 milioane euro), in scadere cu 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de institutia financiara din Ungaria. In trimestrul patru al anului trecut OTP, a inregistrat pierderi operationale de 400 de milioane de forinti, conform News.ro.

Veniturile totale au urcat cu 27% comparativ cu trimestrul precedent, mai ales datorita modificarii bazei de comparatie, in timp ce raportat la intervalul similar din 2015 au scazut cu 6%, la 6,94 miliarde de forinti (22,24 milioane euro).

Principalul motiv al declinului veniturilor totale a fost scaderea de 26% a veniturilor nete din dobanzi si comisioane fata de primul trimestru din 2015 (-22% fata de trimestrul patru al anului trecut), la 725 milioane de forinti (2,32 milioane euro), ca urmare a modificarilor survenite in legislatia europeana.

Cost unic pentru garantii inregistrat de OTP Bank

In plus, banca a inregistrat un cost unic pentru garantii, legat de imprumuturile acordate de Banca Millenium prin programul Prima Casa.
Veniturile nete din dobanzi au scazut cu 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 1% fata de trimestrul patru, la 5,17 miliarde de forinti (16,57 milioane euro).

Declinul veniturilor din dobanzi din primul trimestru a fost determinat de volumul mai scazut al imprumuturilor (-3%), ca efect al erodarii portofoliului de credite ipotecare, care reflecta discountul oferit clientilor care participa la programul de conversie.

Marja mai scazuta a imprumuturilor ipotecare incluse in programul de conversie a avut la randul ei un impact negativ asupra veniturilor nete din dobanzi.

Cheltuielile operationale au coborat fata de primul trimestru

Cheltuielile operationale au coborat cu 17% fata de trimestrul patru si cu 7% raportat la primul trimestru din 2015, la 4,88 miliarde de forinti (15,64 milioane euro). Evolutia costurilor a fost afectata de restructurarea Banca Millennium

OTP Bank a continuat sa faca economii in Romania. In ultimele 12 luni, banca a inchis 40 de sucursale in Romania, dintre care 8 in primul trimestru. Numarul de angajati a scazut cu 14% comparativ cu primul trimestru din 2015.

Provizioanele de risc au scazut cu 47% fata de primul trimestru, dar au urcat cu 73% fata de ultimele trei luni ale anului trecut, la 905 milioane de forinti (2,9 milioane euro ). Avansul trimestrial a fost influentat de efectul bazei de comparatie, ca urmare a publicarii unor costuri legate de restructurarea Banca Millennium.

Activele totale ale OTP Bank Romania au scazut

Activele totale ale OTP Bank Romania au scazut cu 7% fata de sfarsitul anului 2015 si cu 2% fata de primul trimestru, la 604 miliarde de forinti ( 1,93 miliarde euro).


Soldul brut al creditelor s-a redus cu 3%, respectiv cu 2%, la 529 miliarde de forinti (1,7 miliarde euro). Rata creditelor cu intarziere la plata de peste 90 de zile a crescut cu 2 puncte procentuale fata de sfarsitul lui 2015, la 18,7%.

Depozitele au urcat scazut cu 1% raportat la decembrie, la 330 miliarde de forinti (1,05 miliarde euro). Fata de primul trimestru din 2015, depozitele au crescut cu 7%.

In conformitate cu legislatia din Romania, rata de adecvare a capitalului OTP Bank Romania era de 14,6% la sfarsitul lunii martie, cu 0,4 puncte procentuale peste nivelul din trimestrul patru.

Banca din Ungaria mentioneaza in raport faptul ca presedintele Romaniei a promulgat legea darii in plata, care permite imprumutatilor care nu isi mai pot plati creditele ipotecare sa cedeze bancilor proprietatile folosite drept garantie, pentru a stinge datoriile. Legea a intrat in vigoare vineri, 13 mai.

La 31 martie, OTP Bank Romania avea 100 sucursale (108 in decembrie 2015) si 1.138 de angajati.
OTP Bank ofera servicii financiare universale in Ungaria, Romania, Muntenegru, Croatia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia si Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienti, prin intermediul unei retele teritoriale de peste 1.500 de unitati, ATM-uri si canale electronice.
(Sumele in euro au fost calculate la cotatia medie, disponibila in raportul OTP, de 312 forinti/1 euro in primul trimestru din 2016)

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri