Nu mai exista argumente fundamentale pentru cresterea primelor de asigurare RCA. Asta trebuie bine retinut si bine inteles. Exista insa premise pentru dezvoltare sustenabila la nivelul actual de prime notificate colectate de la asiguratori, a declarat Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), la Forumul International de Asigurare si Reasigurare (FIAR).

"Putem afirma astfel ca a crescut predicitiblitatea in piata. Ne uitam la jucatorii noi care vin in piata, la cei care sunt deja in piata si care vor sa se dezvolte si din moment de fac acest lucru, banuiesc ca predictibilitatea a crescut. Inclusiv si pentru ASF. Suntem in stare sa spunem ca asteptarile pentru acest final de an vizeaza ca rata daunei combinate sa ajunga in jur de 100% si sa nu mai avem devierile de astazi", a spus Misu Negritoiu (foto).

Seful ASF a adaugat ca autoritatea a identificat si evaluat individual toate categoriile de cheltuieli si de venituri ale asiguratorilor ASF. "Exista o formula: 65% rata daunei, 30% cheltuieli si 5% profit care trebuie sa reflecte structura ratei combinate, fata de un dezechilibru pe care il avem in prezent. Noi n-am fi putut sa reasezam piata, daca nu am fi avut Legea Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA - n.r.) si organizarea fondului ca o noua institutie separata. Nu putea sa functioneze un fond de garantare ca un departamente in ASF si la o compensare nelimitata", a mai spus Misu Negritoiu.

In acest sens, presedintele ASF a dat, ca exemplu, situatia Astra Asigurari, unde masa credala a ajuns 2.200 miliarde de lei, fata de cele 500 de milioane de lei, valoarea estimarii FGA cu privire la costul pietei pentru lichidarea societati de asigurari. "Diferenta reprezinta pretentiile creditorilor pe vechea legislatie, unde compensarea era nelimitata. Astazi probabil nevoia ar fi fost de 3 miliarde de lei, care erau tot costurile pietei. Cine ar fi cerut lichidarea Astra Asigurari atunci?", a subliniat Misu Negritoiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri