Bancpost si ERB Retail Services IFN, alaturi de ERB New Europe Funding II din Olanda, in calitate de subsidiare ale grupului elen Eurobank au incheiat un contract de vanzare prin transfer unui portofoliu de credite neperformante cu valoare contabila de 170 mil. euro (597 mil. euro solduri operationale) catre ProsperoCapital, finantata de un consortiu de investitori format din International Finance Corporation (IFC) si polonezii de la Kruk.

Porotofoliul transferat de proprietarul Bancpost reprezinta "o parte semnificativa a stocului de credite de consum negarantate cu intarzieri la plata de peste 90 de zile, detinute de subsidiarele Eurobank din Romania, fiind format din facilitati de credit la termen si revolving acordate persoanelor fizice". Transferul de portofoliu, in valoare de 170 de mil. euro, este probabil sa reprezinte cea mai mare tranzactie de acest tip din Romania pana in prezent.

In conformitate cu termenii contractului, la incheierea tranzactiei, anticipata nu mai tarziu de 1 august 2016, vanzare "va fi profitabila si generatoare de capital pentru grupul de companii Eurobank. Suplimentar, Eurobank va obtine o scadere a ratei creditelor neperformante, a activelor ponderate la risc si a costurilor operationale asociate activitatilor de deservire a portofoliului".

Incheierea tranzactiei face obiectul aprobarii Consiliului Concurentei din Romania. Transferul de Portofoliu va avea loc dupa obtinerea acestei aprobari si achitarea pretului agreat. Conform prevederilor contractului, conditiile prealabile trebuie sa fie indeplinite pana in 1 august 2016. In caz contrar, vanzatorii si investitorii pot decide de comun acord sa prelungeasca termenul de 1 august 2016 sau sa rezilieze unilateral contractul, potrivit unui comunicat Bancpost.

Tranzactia, alaturi de vanzarea anuntata de subsidiara Eurobank din Bulgaria in data de 18 ianuarie 2016, cu privire la "o alta vanzare profitabila" a portofoliului de imprumuturi de consum negarantate neperformante in valoare contabila bruta de 72 mil. euro (144 mil. euro solduri operationale) se inscriu in strategia grupului elen Eurobank de a-si reduce expunerile riscante si de a-si imbunatati rata creditelor neperformante.

Compania poloneza Kruk reprezinta una dintre dintre cele mi mari companii de management al crentelor din Romania, intrata pe piata locala in 2007. In prezent, compania deserveste cei mai importanti clienti din domeniul bancilor, telecomunicatiilor, companiilor de asigurare, institutiilor financiare nebancare si a companiilor ce comercializeaza bunuri de consum. In acelasi timp, IFC (International Finance Corporation) reprezinta una dintre cele cinci institutii din cadrul grupului Banca Mondiala, insarcinata cu asistenta in investitii si asset management.

Bancpost, profit trimestrial in scadere cu 24%

Bancpost a raportat in primul trimestru din acest an un profit net de 19 milioane lei, in scadere cu 24% fata de castigul inregistrat in perioada similara din 2015. Banca a reusit insa sa isi reduca cheltuielile operationale cu 9,5%, la un volum al creditelor si depozitelor constant. Raportul credite brute/depozite a coborat usor, de la 78% la 75%, iar rata de adecvare a capitalului a crescut la 21,76%, comparativ cu 20,51% la sfarsitul anului 2015.

"Strategia noastra si rezultatele inregistrate in 2015 au creat premisele pentru o crestere sustenabila a Bancpost, ceea ce a condus si la performanta din primul trimestru al anului 2016. Investitiile realizate in dezvoltarea brandului, optimizarea canalelor si satifactia clientului vor continua sa consolideze pozitionarea si rezultatele bancii in urmatoarele trimestre", a declarat George Georgakopoulos, CEO Bancpost, care urmeaza sa fie inlocuit de la conducerea bancii incepand cu 16 mai de Philippos Karamanolis.

Actualul CEO al Bancpost preciza recent la o conferinta de presa ca banca a inceput 2016 mult mai bine decat anul trecut si ca obiectivul Bancpost este sa urmeze evolutia creditarii si sa-si dubleze volumul imprumuturilor acordate pe tot anul. Dintre segmentele care poate genera cea mai mare crestere a creditarii, retail-ul si IMM-urile sunt parghiile pe care mizeaza banca elena, in timp ce creditele ipotecare vor inregistra scaderi, in contextul legii privind darea in plata.

De asemenea, Georgakopoulos a spus ca banca mizeaza pe o reducere a ratei creditelor neperformante (NPL) cu 2-3% fata de anul trecut, cand nivelul NPL a fost de 16,6%. Bancpost a inregistrat in 2015 un profit net de 35,2 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri