Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) a lansat, pe data de 24 mai 2016, la nivelul Uniunii Europene, un test de stres adresat societatilor de asigurari de viata, la care, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat participarea a unui numar de trei societati: NN Asigurari de Viata, Grawe Asigurari si Asirom VIG.

Prin participarea celor trei societati, NN Asigurari de Viata, Grawe Asigurari si Asirom VIG, este asigurata o prezenta de peste 57% din piata de asigurari de viata, in functie de valoarea rezervelor tehnice, conform cerintelor EIOPA, potrivit ASF. Acest exercitiu are scopul de a evalua vulnerabilitatile asiguratorilor si gradul de rezistenta la evolutii adverse ale pietei, pe baza unui cadru analitic comun. Mai mult, testul va examina o eventuala crestere a riscului sistemic in situatii de stres.

Testul de stres va avea o componenta de baza de tip „bottom up” in care companiile vor calcula si vor raporta impactul pentru doar doua scenarii considerate relevante, respectiv:

  • Un scenariu de mentinere pe termen lung a nivelului prezent redus al ratelor de dobanda („low for long scenario”) care pune presiune pe profitabilitatea si pe solvabilitatea societatilor de asigurari de viata, mai ales din perspectiva produselor cu randament garantat detinute in portofoliu;
  • Un scenariu de tip „double hit” care presupune mentinerea simultana a curbei swap la un nivel redus combinata cu cresterea randamentelor titlurilor de stat, ca urmare a unui soc. O astfel de evolutie, desi posibila are o probabilitate redusa. In cazul in care totusi s-ar materializa ar exercita o dubla presiune asupra societatilor de asigurare de viata pentru ca ar conduce la mentinerea la nivel ridicat a obligatiilor din asigurare si totodata ar duce la scaderea valorii activelor.

Scenariile, amploarea socurilor si metodologia de calcul a impactului au fost comunicate de EIOPA, dar responsabilitatea efectuarii calculelor si a transmiterii rezultatelor revine societatilor participante.

Cea de-a doua componenta a testului de stres este de tip „top-down”, urmand ca toate calculele necesare sa fie realizate exclusiv de EIOPA , fara nici un efort suplimentar din partea societatilor. Autoritatea europeana urmeaza sa realizeze toate estimarile necesare apeland doar la raportarile efectuate in cadrul primei componente de tip „bottom-up”.

Termenul limita pentru transmiterea rezultatelor catre autoritatile nationale este 15 iulie 2016, urmand ca rezultatele la nivel european sa fie publicate in decembrie 2016, la nivel agregat si/sau anonimizat. EIOPA va publica saptamanal un set de Intrebari&Raspunsuri (Q&A) in sprijinul companiilor participante.

Sursa foto: alphaspirit / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri