In Romania mai exista reminiscente ale tranzitiei si privatizarii in masa (terapia de soc - n.r.) din anii '90. Pe piata asigurarilor, riscul de neplata legat de daune era in totalitate acoperit printr-o schema de garantare cu plafon nelimitat, inlaturand astfel orice diferentiere calitativa in piata, singurul factor de diferentiere fiind doar primele ieftine, afirma presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), pe blogul sau.

"Industria asigurarilor devenise o masinarie de generat bani, fara sa dea prea mare atentie, sau chiar deloc, la administrarea riscurilor si cheltuielile viitoare. Pana de curand, mai ales la asiguratorii locali, rezerva de daune pe care toti asiguratorii trebuie sa o constituie pe baza evaluarii riscului din portofoliu, avea dimensiuni aleatorii. Proasta gestiune a riscurilor generatoare de pagube si a resurselor financiare nu era sanctionata, intrucat niciodata nu ar fi fost resurse in fondul de garantare care sa acopere nelimitat obligatiile asumate prin politele de asigurare", mai scrie Misu Negritoiu (foto).

El adauga faptul ca in economiile mature, aceasta situatie se numeste "hazard moral", cand nimeni nu-si asuma nici un risc (de neplata, aici), pentru ca exista oricand cineva care sa le preia (in cazul asiguratorilor - fondul de garantare). "Am eliminat hazardul moral, transferand asupra societatilor responsabilitatea pentru gestiunea financiara. Am creat institutia de administrare a schemei de garantii, cu plafon limitat la 100.000 euro, si am creat astfel posibilitatea ca cei care au gestionat defecuos (uneori fraudulos) sa fie sanctionati pentru greselile lor si sa suporte consecintele, fara efecte negative pentru consumator. Si acestea sunt masurile de ajustare structurala, care pot ajunge pana la lichidare".

Inainte de lichidare, insa, Misu Negritoiu soune ca ASF a implementat "scheme de redresare si restructurare (rezolutie - n.r.), care sa limiteze costurile unor gestiuni defectuoase "Acest set de instrumente stimuleaza gestiunea sanatoasa, administrarea prudenta a riscurilor si functionarea pietei pe cerere si oferta in termeni comparabili, diferentiati numai de calitatea produsului (plata neintarziata a daunelor) si a serviciilor. Volumul tranzactiilor a crescut cu peste 8% in 2015 si ne asteptam la peste 10% in 2016, desi cel mai mare jucator a iesit din piata (Astra Asigurari - n.r.)".

Citeste mai mult aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri