La un sondaj superficial realizat in randul cunoscutilor nostri, probabil vom afla ca mijlocul de transport de care se teme majoritatea este avionul. Asta in pofida studiilor care arata ca mai multi oameni si-au pierdut viata in accidente de masina petrecute in drum spre aeroport decat in accidente aviatice.

Sigur, ne temem si de accidente de masina, acesta fiind princialul motiv pentru care asigurarile RCA si CASCO pentru autovehicule sunt printre cele mai cunoscute si utilizate produse de asigurare. Cand este mentionat insa transportul feroviar, putini sunt cei care se gandesc la trenuri ca fiind expuse la un numar mare de accidente.

Cu toate acestea, stirile ne vorbesc despre o Romanie aflata pe locul patru in Europa dupa numarul de decese pe calea ferata. Se spune si ca o vina majora o reprezinta infrastructura care necesita investitii majore si din cauza careia transportul feroviar din tara noastra nu se desfasoara cum ar trebui.

Mai mult decat atat, pe aceeasi infrastructura deficitara isi desfasoara activitatea in ultimii ani si companii private de transport feroviar, la serviciile carora apeleaza multi romani. La toate acestea adaugam si transporturile de marfuri, care implica in continuare si reteaua de transport feroviar.

Iata asadar ca, desi poate multi dintre noi au uitat ca trenul este o alternativa cand vine vorba de deplasare, transportul feroviar este in continuare important in Romania. Acest lucru nu poate insemna decat ca protectia prin asigurare este la fel de necesara pentru operatorii de transport de acest tip, cum este pentru orice alt domeniu. Accidentele pe linia ferata pot fi mai rare, dar de regula produc pagube importante, ceea ce face ca o asigurare de raspundere civila in domeniul feroviar sa fie o forma de protectie absolut necesara.

Ce acopera si cat costa o astfel de asigurare?

Coliziunile, deraierile, rasturnarile, surparile de terasament, prabusirile de poduri sau tuneluri sunt numai unele dintre posibilele cauze pentru un accident feroviar grav, care poate perturba activitatea operatorului de transport. Pagubele materiale si chiar umane provocate de un asemenea accident pot fi acoperite cu ajutorul unei polite de asigurare de specialitate.

Costurile cu o polita de asigurare care acopera pagubele materiale incep de la cateva sute de euro si pot urca pana la cateva mii de euro, in functie de valoarea materialului rulant cuprins in asigurare. In general, politele CASCO pentru asigurarea materialului rulant se incheie pe o perioada considerata standard de 12 luni si acopera in functie de solicitarea Asiguratului/Proprietarului riscurile de coliziuni, deraiere, surpari ale terasamentului, incendiu, explozie, fenomene atmosferice, fenomene catastrofale si furt comis prin efractie sau prin acte de talharie.

Asigurarile pentru persoanele transportate acopera decesul sau invaliditatea permanenta, precum si cheltuielile medicale aferente. Acest gen de acoperire se poate incheia la solicitarea operatorului de transport public de persoane si la fel ca in cazul precedent, politele de asigurare au o perioada de acoperire de 12 luni.

O astfel de asigurare nu este de ajutor numai pentru un operator in domeniu, dar poate fi de folos si pentru clientii care folosesc serviciile de transport feroviar sa stie ca, in cazul in care au suferit pagube de orice natura ca urmare a unui eveniment feroviar, pot fi despagubiti.

Sursa foto: murengstockphoto / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri