Prima medie a asigurarilor de raspundere civila auto (RCA) pe segmentul autoutilitarelor si autocamioanelor a stagnat in aprilie, dar a ramas cu 53% mai mare, in medie, fata de iunie 2015, potrivit unui comunicat trimis, joi, de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), care a cerut recent masuri de la asiguratori pentru stoparea scumpirilor.

Transportatorii au acuzat ASF, in repetate randuri, ca nu a publicat date corecte referitoare la scumpirea RCA din vara anului trecut pana in prezent. Reprezentantii transportatorilor sustin ca preturile au crescut, in realitate, de peste doua ori, in medie. Potrivit datelor publicate de ASF, prima medie bruta pe segmentul autoutilitarelor si camioanelor a fost de 2.862 lei in aprilie 2016, fata de 1.867 lei in iunie 2015, ceea ce inseamna un avans de 53%.

”Prima medie aferenta politelor de asigurare auto obligatorie RCA incheiate pentru vehicule din categoria autoutilitare si autocamioane, pe o perioada de douasprezece luni, s-a mentinut in luna aprilie 2016 la acelasi nivel ca in martie, in conditiile in care pe segmentul de masa maxima cuprinsa intre 7,5 si 16 tone a fost inregistrata o scadere de 11%”, se arata in comunicatul ASF.

In acelasi timp, prima medie pentru autoutilitare cu masa de pana la 3,5 tone, detinute de companii, s-a redus in aprilie cu 3%, pana la 1.192 de lei. O ieftinire medie cu 2% a fost inregistrata si pentru camioane cu masa intre 3,5 si 7,5 tone detinute de persoane fizice.

Cea mai mare valoare a primei medii, de 10.917 lei, este inregistrada pe segmentul autoutilitarelor cu masa de peste 16 tone, achizitionate in leasing. In ceea ce priveste autovehiculele destinate transportului de persoane, prima medie a ajuns in aprilie la 5.077 lei, cu 68% peste nivelul din iunie 2015 si cu 5% mai mult decat in martie 2016.

Luna iunie 2015 a fost luata ca baza de referinta in acordul incheiat de ASF cu transportatorii pe data de 22 decembrie 2015. Acestia din urma au cerut insistent masuri de limitate a scumpirilor.

Sase organizatii din domeniul transportatorilor pregatesc un protest, in luna iunie sau iulie, la care ar urma sa fie mobilizate 40.000 de autovehicule, daca autoritatile nu vor lua masuri pentru a urgenta intrarea in vigoare a Legii RCA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri