Din experienta, constructorii stiu ca pe santier pot sa apara multe situatii neprevazute, accidente insotite aproape de fiecare data de pierderi materiale si chiar vatamari corporale, fie ale lucratorilor, fie ale unor terti. Atunci cand un eveniment nefericit se produce, o solutie din punct de vedere financiar poate fi asigurarea de constructii – montaj (CAR-EAR).

Prin acest tip de polita se pot asigura orice fel de lucrari de constructii – montaj, pentru pagubele materiale la cladirea in constructie sau pe timpul montajului, cat si prejudiciile pentru care constructorul, in acest caz asiguratul, raspunde legal fata de terti pentru vatamari corporale, accidente sau imbolnaviri ale lucratorilor.

Pentru o mai buna intelegere a modului de functionare a acestei asigurari o vom detalia din cat mai multe puncte de vedere.

Trebuie mentionat ca polita este formata din doua sectiuni principale. Prima sectiune se refera la daunele materiale, iar a doua la raspunderea civila a asiguratului. Se mai poate adauga o a treia sectiune care vizeaza eventualele pierderi de profit.

CAR se refera la constructiile civile (ansambluri rezidentiale, birouri, scoli), dar si la cele industriale (hale, depozite, garaje), la constructiile agricole (ferme, sere, silozuri), la cele speciale (poduri, drumuri, cai ferate, tuneluri). EAR face referire la acoperirea pe care asigurarea o ofera pentru lucrarile de montaj ale instalatiilor si utilajelor din diferite industrii.

Pe langa cele de mai sus, se pot include in asigurare si cheltuielile pentru timpul de lucru suplimentar, lucrul pe timp de noapte si in timpul sarbatorilor legale, precum si cheltuielile pentru transport special, raspunderea angajatorului, raspunderea profesionala a arhitectilor si proiectantilor etc.

Mai mult decat atat, polita CAR-EAR poate fi adaptata la specificul constructiei si se pot adauga suplimentar clauze ce pot imbunatati protectia financiara a asiguratului.

Doua dintre aceste clauze pot fi: cea pentru greve, rascoale sau tulburari civile si cea de raspundere incrucisata – pentru cazurile in care exista mai multe persoane juridice care au calitatea de asigurat. Se poate acoperi si riscul de stopare a lucrarilor pentru un maxim de luni negociat cu asiguratorul si specificat in termenii politei. In principiu, asigurarea CAR-EAR poate asigura orice risc potential pe un santier, care nu este mentionat explicit la capitolul excluderi in contractul de asigurare.

Este important sa acordam atentie definitiilor cuvintelor "asigurat" și "perioada de asigurare". Definitia cuvantului asigurat trebuie sa fie suficient de larga pentru a proteja toate partile care au nevoie de protectie in cadrul politei de asigurare. Retineti, totusi, ca subcontractantii nu ar trebui sa presupuna faptul ca toate riscurile sunt acoperite in mod automat de polita CAR-EAR a contractantului principal.

In plus, fata de durata constructiei, asiguratul poate fi protejat si pentru evenimentele produse in perioada de garantie, pentru lucrarile de mentenanta si evenimentele care isi au originea in perioada de executie.

Pe langa polita CAR-EAR, contractantilor li se mai solicita o garantie de buna executie. Politele de asigurare de garantii sunt o solutie pentru a evita blocarea conturilor cu sumele solicitate pentru constituirea garantiilor bancare. Compania de asigurari va garanta indeplinirea obligatiilor contractantului. Cu toate acestea, cei mai multi asiguratori vor sa exercite prudenta, adesea insistand asupra securitatii, solicitand contra garantii (bilete la ordin, file CEC) pentru emiterea acestor polite de asigurare.

Adaug cateva exemple de daune, ca argument in plus care sa va convinga de utilitatea acestui tip de asigurare. Daca pe santier are loc o explozie din cauza sablarii, a folosirii focului in spatii inchise sau in urma testarii, depozitarii si folosirii de chimicale, asiguratul va fi despagubit in baza politei CAR-EAR. Inghetul poate produce pagube materiale importante, principalul risc fiind, dupa cum bine stiti, la amestecarea betonului. Insa in toate aceste cazuri, despagubirea primita in baza politei CAR va va pune la dispozitie suma necesara continuarii constructiei in conditiile dinaintea producerii riscului asigurat.

Siguranta financiara de care puteti beneficia prin acest tip de polita este de apreciat atunci cand proiectele voastre sunt ambitioase.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri