Romanii sunt predominant pasivi in ceea ce priveste starea lor de sanatate, foarte rar iau masuri de preventie si actioneaza doar atunci cand sunt pusi in fata problemei medicale. Cred, insa, ca aceasta tendinta incepe sa se imbunatateasca treptat: din ce in ce mai multi oameni cumpara asigurari private de sanatate, apreciaza Zahal Levy, CEO, MediHelp Romania.

"Piata asigurarilor private de sanatate din Romania are un potential imens si este necesar sa continuam reforma in domeniul sanatatii pentru a atinge standardele europene. Din fericire, se pare ca o colaborare mutuala intre furnizorii de servicii medicale private incepe sa dea rezultate: cresteri semnificative in sectorul privat la finalul anului 2015. De aceea, estimam ca marea majoritate a viitorilor nostri clienti vor veni tot din zona corporate", spune Zahal Levy (foto).

In opinia sa, beneficiile fiscale sunt nucleul tuturor guvernelor occidentale in ceea ce priveste sectorul asigurarilor private, pe ideea: cumpara asigurare de sanatate pentru angajatii tai si nu trebuie sa mai platesti impozitul pe salariu aferent sumei deductibile - ceea ce reprezinta un concept general. Insa, aceasta abordare nu este nicidecum una noua, doar o decizie curajoasa care a fost implementata pe piata din Romania foarte tarziu, spune seful MediHelp.

"In Ungaria, spre exemplu, aceasta lege a fost adoptata acum 4 ani, iar in restul Europei de Vest este o practica cunoscuta de zeci de ani. Beneficiile fiscale referitoare la asigurarile de sanatate denota si responsabilitatea statului fata de cetateni. Este evident ca cei de la conducere nu mai pot avea grija de sanatatea noastra cu fondurile colectate de la cetateni: fara taxe, fara responsabilitati, sanatatea este de datoria noastra acum. Intocmai de aceea este extrem de important sa stii carui furnizor sa iti incredintezi sanatatea", arata Zahal Levy.

De ce nu cumpara romanii asigurari de sanatate?

"Din nefericire, inca ne aflam in era in care omul de rand deleaga responsabilitatea fata de propria sanatate catre o alta entitate. Statul, angajatorul, CNAS, oricine altcineva in afara de mine trebuie sa aibe grija de sanatatea mea. Este «sanatate pe banii altora» pentru ca au acest concept in minte de «am nevoie de o asigurare complexa cu acoperirea tuturor riscurilor si as prefera sa fie privata atata timp cat altcineva plateste in locul meu pentru ea»", mai spune Zahal Levy.

Seful MediHelp arata, ca urmare, ca societatea romaneasca trebuie sa se trezeasca din acest vis. "Sanatatea personala este responsabilitatea fiecaruia si, date fiind de deficientele statului in a oferi servicii medicale de calitate, mesajul ar trebui sa fie unul onest, dar cat se poate de clar. Asigurarile medicale private sunt singurul mod prin care fiecare dintre noi poate avea garantia ca beneficiaza de servicii medicale de top la un cost rezonabil".

Zahal Levy, MediHelp: Consumatorul nu detine suficiente informatii

"Consider ca traim intr-o era in care consumatorul este pus in fata unor influente convergente in sectorul sanatatii, ii sunt oferite mai multe optiuni care nu se deosebesc foarte mult intre ele si nu detine suficiente informatii. De asemenea, cred ca Guvernul ar trebui sa creeze si sa instaureze un mediu adecvat si reglementat care faciliteaza inovatia in domeniul medical si, in acelasi timp, protejeaza pacientul. Acesta este contextul in care segmentul asigurarilor de sanatate poate sa ajute", arata seful MediHelp.

In opinia sa, diversificarea pachetelor de servicii medicale nu este o initiativa suficienta pentru a face o schimbare semnificativa la nivelul sistemului de sanatate. Este exact ca si cum, un batran fara casa doarme acoperit cu o patura mult prea mica si trebuie sa se decida ce parte a corpului sa inveleasca si ce parte a corpului sa ramana dezvelita. Nu exista suficiente fonduri pentru a acoperi nevoile nationale de sanatate, ceea ce inseamna ca cei de la conducere ar trebuie sa ghideze populatia spre a accepta ca starea fiecaruia de sanatate sta exact in mainile lor.

Intrebat daca se numara asigurarile private de sanatate printre categoriile de asigurari cu cel mai mare potential de crestere in acest an, Zahal Levy a subliniat ca nu se poate estima o crestere substantiala a sectorului de asigurari private la nivel national, in 2016, atata timp cat produsul catre care pacientii romani se indreapta, in mare parte, este abonamentul de sanatate, fara sa isi dea seama ca "sunt camuflate de o franchete falsa si un abuz asupra statului".

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna lui 2015, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale managerilor si antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala. In luna mai, vom aborda problema sistemului medical. Vom discuta constant cu specialisti din sistemul medical si farmaceutic despre reforma absolut necesara de care sistemul de sanatate romanesc are nevoie urgent si vom prezenta solutiile concrete pentru a vedea curand rezultate vizibile.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Marius Alexandru Stanciu
    Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


    Setari Cookie-uri