Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a colectat 82,42 miliarde lei in primele cinci luni, in crestere cu 3,32% (2,65 miliarde lei) fata de programarea bugetara, inregistrand un avans de 4% pe zona colectarii de TVA, ce a insumat 22,25 miliarde lei, potrivit datelor prezentate miercuri de presedintele autoritatii, Dragos Doros, conform News.ro

ANAF a incasat venituri suplimentare de 836,83 milioane de lei din TVA

“In ianuarie a fost o incasare peste program, pentru ca este o luna exceptionala in fiecare an. Anul acesta a venit cu influentele consumului din decembrie, care este mai mare, in plus a venit cu incasari pe TVA de 24% din decembrie”, a explicat Doros.

El a aratat ca, totodata, guvernul a achitat in decembrie circa 15 miliarde lei sau mai mult pentru programe cu fonduri europene, care s-au reflectat in declararile din decembrie si in incasarile din ianuarie.

Incasari suplimentare, pe fondul procesului de implementare a directivei europene in industria tutunului

Tot in ianuarie, Fiscul a inregistrat incasari suplimentare din acciza la tutun de 500 milioane lei, pe fondul procesului de implementare a directivei europene care presupune schimbarea pachetelor de tigari, dar si al legii anti-fumat, care a afectat volumul incasarilor.

“Producatorii de tutun au o oarecare incertitudine legata de momentul in care va trebui sa implementeze directiva, astfel ca in ianuarie au scos din antrepozit pachetele din stoc si avem 600 milioane de lei in plus in ianuarie. Apoi scaderea s-a reflectat in lunile februarie-aprilie, iar in mai au terminat stocurile scoase si au iesit cu alte loturi din antrepozite, astfel ca avem alte venituri suplimentare din accize”, a adaugat presedintele Fliscului.

El a precizat ca s-a intalnit cu actorii din piata, astfel incat reprezentantii ANAF incearca sa previzioneze incasarile urmatoare.


Pe de alta parte, veniturile din accizele la tutun au fost afectate de legea anti-fumat, care a dus la scaderea consumului.


“In luna aprilie, care a fost mai putin favorabila, am avut diminuarea incasarilor din accize la tutun si o subdeclarare a TVA, dupa ce s-a redus la 20%. Asta inseamna ca a fost o declarare sub nivelul previzionat, care ne-a dus la intrebari si o analiza, cu toate ca raportariloe de la INS arata o crestere a consumului, care nu s-a reflectat in colectarea TVA”, a mai spus Doros.

In urma unei analize, Fiscul a constatat ca avansul consumului a fost inregistrat in special pe produse alimentare, pentru care TVA a fost redusa in iunie anul trecut, la 9%.

Doros a mentionat ca tendinta de subdeclarare nu s-a mai manifestat in luna mai, astfel ca se inregistreaza o tendinta crescatoare, pe care spera sa o mentina.

Reducerea TVA, masura de incurajare a economiei

“Masura de reducere a TVA este de incurajare a economiei. Din punct de vedere tehnic, e normal ca incasarile sa inceapa sa scada, pentru ca apoi sa recupereze si sa urce treptat, astfel incat sa vedem pana la sfarsitul anului ca au depasit incasarile de TVA de anul trecut ca sa vedem ca masura a fost eficienta. Noi ne asteptam ca masura sa-si produca efectele”, a subliniat presedintele Fiscului.

Referitor la acuzele fostului sef al institutiei, Gelu Diaconu, ca ANAF nu mai publica incasarile pe fiecare luna, ci cumulate de la inceptul anului, Doros spune ca datele sunt publice pe platforma de transparenta bugetara.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri