Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a respins oferta IIC de preluare a societatii Carpatica Asig, aflata in procedura de rezolutie, dupa ce analizat documentatia depusa si ajuns la concluzia ca potentialul cumparator nu putea asigura fondurile necesare restabilirii situatiei financiare a Carpatica Asig si nici incadrarea in cerintele Solvabilitate II - in vigoare de la 1 ianuarie.

Consiliul ASF a incheiat, in sedinta de astazi, procedura legala de analiza a dosarului depus de International Insurance Consortium (IIC), prin firma de avocatura Wolf Theiss, in vederea preluarii unui pachet de 100% din actiunile societatii de asigurari Carpatica Asig S.A., constatand neindeplinirea mai multor conditii prevazute de Legea nr. 237/2015 pentru realizarea achizitiei, de la lipsa unei capacitati financiare certe de a sustine redresarea asiguratorului, pana la structura difuza a actionariatului potentialului investitor.

Anticipand o decizie de respingere a dosarului, IIC a transmis ASF o notificare privind renuntarea la intentia de a achizitiona o participatie calificata la Carpatica Asig, Consiliul luand act de aceasta hotarare. Incepand din 25 ianuarie 2016, Carpatica Asig se afla sub incidenta prevederilor Legii nr. 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor, iar Fondul de Garantare, in calitate de administrator, are printre atributii si implementarea masurilor de atragere a unui investitor care sa contribuie la restabilirea cerintelor minime de solvabilitate. Pana in prezent, singurul investitor care a depus un dosar in vederea preluarii controlului Carpatica Asig a fost holdingul IIC, reprezentat de cetateanul olandez Jacob Westerlaken.

Pe baza criteriilor prevazute de Legea nr. 237/2015 privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurare, ASF a analizat documentatia depusa de IIC, ajungand la concluzia ca potentialul cumparator nu putea asigura fondurile necesare restabilirii situatiei financiare a Carpatica Asig si nici incadrarea indicatorilor prudentiali in cerintele Solvabilitate II - intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016. Astfel, IIC solicita o derogare de doi ani pentru indeplinirea cerintei de capital de solvabilitate (SCR), in conditiile in care Legea nr. 237/2015 cere ca SCR sa fie restabilita intr-un termen de maximum 6 luni, care poate fi prelungit de ASF cu inca 3 luni.

Petitorul Carpatica Asig avea capital social de 1 euro

In ce priveste transparenta si bonitatea potentialului investitor, ASF a constatat ca tranzactia urma sa se deruleze prin intermediul vehiculului financiar IIC Romania B.V., o societate cu raspundere limitata infiintata in Olanda, la data de 21.03.2016, cu un capital social de 1 euro. Vehiculul respectiv este controlat de firma IIC Group B.V, infiintata la aceeasi data, si cu un capital social de 10 euro. Actionarii IIC Group B.V. sunt societatile Westerlaken Advisory (80%), cu un capital social de 18.000 de euro, si Maters Beheer (20%), cu un capital de 18.151 euro, detinatorii finali fiind persoanele fizice Jacob Westerlaken si respectiv Michael Maters, a caror capacitate financiara nu a putut fi evaluata pe baza documentelor transmise ASF.

Concomitent, analiza dosarului depus de IIC a relevat faptul ca tranzactia propusa ar fi avut la baza alte entitati decat cele comunicate in prima faza, care au fost ulterior modificate si comasate, iar referintele privind detinerile directe si controlul exercitat intre diverse structuri sunt contradictorii. In acelasi timp, finantarea preconizata pentru Carpatica Asig ar fi fost realizata sub forma de imprumuturi rambursabile, purtatoare de dobanda, si nu prin aport la capitalul social, ca atare neputand fi recunoscuta ca o suplimentare a fondurilor proprii pentru acoperirea cerintei minime de capital si a cerintei de capital de solvabilitate.

Avand in vedere imposibilitatea certificarii surselor de finantare a proiectului de achizitie, respectiv neindeplinirea criteriilor legale de evaluare a stabilitatii financiare a potentialului cumparator in raport cu business-ul care urmeaza a fi preluat, precum si elementele contradictorii din planul de afaceri avansat, derogarea solicitata de la legislatia in vigoare, si, nu in ultimul rand, transparenta redusa a structurii de actionariat, Consiliul ASF a hotarat respingerea proiectului de achizitie avansat de IIC.

Totodata, Consiliul ASF a luat act de retragerea cererii privind dobandirea de catre IIC Romania B.V. a participatiei calificate de 100% din capitalul social al Carpatica Asig. Administrarea Carpatica Asig ramane in responsabilitatea Fondului de Garantare a Asiguratilor, urmand ca situatia financiara a societatii sa fie reevaluata odata cu definitivarea auditului realizat de compania Deloitte. Pe baza concluziilor auditului, ASF va analiza optiunile strategice disponibile in conformitate cu prevederile Legii privind redresarea si rezolutia asiguratorilor, pentru protejarea intereselor creditorilor de asigurari si mentinerea stabilitatii pietei asigurarilor.

Sursa foto: Monkey Business Images / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri