Nivelul actual de bunastare a populatiei are o implicatie destul de mare asupra disponibilitatii oamenilor de a asculta si de a se preocupa de educatia financiara personala. Iar la acest capitol, Romania este cumva impartita intre cea rurala - agricola, inclusiv a oraselor mici, si cea urbana, precum in Capitala, in care penetrarea produselor de economisire si educatia financiara sunt mult mai mari, apreciaza Marius Popescu, CEO, NN Asigurari de Viata.

"Potrivit unui studiu recent al Standard & Poors, Romania se situeaza pe locul 124 in lume in ceea ce priveste gradul de educatie financiara si numai 22% dintre romani stapanesc concepte precum dobanda, rata inflatiei, diversificare, risc s.a.m.d. Dar, cea mai nefericita concluzie a acestui studiu era faptul ca numai 15% economiseau. Putem spune astfel ca gradul de educatie financiara este legat implicit de bunastarea pe termen lung, aspecte destul de corelate, daca ne uitam la cei doi indicatori in tarile dezvoltate", arata Marius Popescu (foto).

Grupul financiar NN isi desfasoara activitatea in Romania pe trei domenii: asigurari de viata si pensii facultative, prin NN Asigurari de Viata, NN Pensii, pe segmentul de pensii private obligatorii si NN investment Partners, care activeaza in managementul investitiilor.

"Vorbind despre educatie noi nu promovam neaparat produse. Produsele sunt de fapt alt aspect al educatiei. Educatia financiara se refera in primul rand la propensitatea omului de a economisi, iar economisirea o poate realiza in orice conditii. Nu este important ce produs alege. Astfel, noi ne bazam mai mult pe a explica publicului tinta despre necesitatea si nevoia de economisire", arata, Marius Popescu, seful NN Asigurari de Viata.

El adauga ca probabilitatea ca un client sa fie mai receptiv este proportionala cu modul in care un consultant vorbeste cu acesta. "Cu cat vorbim mai pe limba lor si cu cat ne intalnim intr-un mod convenabil si proprice cu atat sunt mai deschisi", arata Marius Popescu. "Eu cand eram copil nu aveam un buget de cheltuieli. Parintii mei nu imi ofereau bani pe saptamana si sa mi-i gestionez. Asadar, nu am fost obisnuit sa intru in contact cu planificarea financiara decat tarziu in viata. Si cred ca asa suntem toti, majoritatea. Din acest motiv, primul contact se loveste putin de reticenta. A doua bariera este indicatia comerciala. Oamenii cand vorbesc cu un consultant stiu ca au in fata un angajat al unei companii de asigurari de viata. Stiu ca nu este un profesor. Dupa ce depasesc aceste bariere, devin mult mai receptivi".

Marius Popescu: In zona rurala, pensiile obligatorii sunt aproape singura forma de economisire

"De regula, pentru oamenii din zona rurala sau orasele mici, pensiile obligatorii - Pilonul II - reprezinta aproape singura forma de economisire, iar acolo gradul de preocupare pentru educatie financiara si de cunoastere este foarte mic. Doar 44% dintre cei care contribuie la Pilonul II au idee cat este de fapt dimensiunea contributiei lunare catre pensiile obligatorii, iar majoritatea acestor 44% este preponderent din orasele mari", arata Marius Popescu.

In opinia sa, luand in calcul situatia din mediul rural, pe zona de clienti, "Romania este foarte generoasa. Suntem o tara in plina dezvoltare si avem ancora europeana. Eu cred in povestea convergentei cu media UE si oricine crede in asa ceva, trebuie, de asemenea, sa creada ca si venitul disponibil va accelera mult in viitorul apropiat. Bineinteles, intrebarea este "cand"? Dar, cert este ca se va intampla si de aceea intreaga societate este importanta pentru noi si trebuie sa ne adresam tuturor. Trebuie sa pregatim acum copiii, pentru a avea o generatie de oameni educati peste 5, 10 sau 15 ani. Cumva acesta educatie este utila la orice varsta".

El a dat ca exemplu Pensiopedia.ro, un website dedicat educatiei financiare pentru tineri cu privire la economisirea pentru pensii private. "Acolo ne-am concentrat in ultima vreme din cauza tendindtei demografice si importantei pensiilor private in momentul actual. Desi, pensia privata poate sugera ca fiind un produs sa concept pentru oamenii in varsta, de fapt ea este pentru cei tineri. Daca nu incepi sa economisesti de astazi, cu siguranta la varsta pensionarii nu vei avea foarte mult", mai spune seful NN Asigurari de Viata.

Urmareste emisiunea integral pentru mai multe informatii despre educatia financiara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri