Cele mai mari banci din lume, intre care Citi si Goldman Sachs, vor cere celor mai experimentati traderi sa lucreze in noaptea de dupa referendumul din Marea Britanie referitor la apartenenta tarii la Uniunea Europeana, pentru a fi pregatiti pentru unele dintre cele mai volatile 24 de ore pe pietele financiare din ultimul sfert de secol, relateaza Reuters, potrivit News.ro.

Un vot pentru iesirea din UE, pe 23 iunie, ar speria investitorii prin subminarea eforturilor de integrare europeana de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial si prin punerea sub semnul intrebarii a viitorului Marii Britanii si a economiei sale de 2.900 de miliarde de dolari.

Citi, Deutsche Bank, JPMorgan, Goldman Sachs, HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland si Lloyds se afla intre bancile care planuiesc sa cheme la serviciu, la Londra, traderii si alti angajati cu experienta, in conditiile in care primele rezultate vor veni dupa inchiderea urnelor, la ora 21.00 GMT, au declarat surse apropiate situatiei.

Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a spus angajatilor, in timpul unei vizite in Marea Britanie din aceasta luna, ca daca votul va fi pentru iesirea din UE banca va trebui sa aiba echipe de oameni pregatiti sa analizeze impactul. ”Nu vom sti ce inseamna: exista o gama larga de urmari”, a spus Dimon, sustinator al apartenentei Marii Britanii la UE care a avertizat ca JPMorgan ar putea desfiinta locuri de munca in aceasta tara in cazul Brexit.

Votul pro-Brexit ar putea declansa turbulente pe pietele valutara, de actiuni si de obligatiuni, punand la incercare infrastructura burselor occidentale. Presedintele Rezervei Federale (Fed) americane, Janet Yellen, a avertizat ca Brexit-ul poate zdruncina pietele financiare si sa determine institutia sa amane viitoarea majorare a dobanzilor.

Guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, a spus ca lira sterlina s-ar deprecia, posibil puternic, in cazul Brexit, iar unele banci mari au prognozat ca moneda britanica ar putea ajunge la paritate cu euro si la un minim de 1,2 dolari pe unitate, in zilele de dupa referendum.

Si angajatii Bancii Angliei vor lucra peste noapte. Reprezentantii Ministerului de Finante nu au comentat care va fi programul institutiei. Reprezentantii campaniei oficiale de iesire a Marii Britanii din UE, Vote Leave, au spus ca nu exista dovezi ca acest fapt va duce la deprecierea lirei pe termen lung. Liderul partidului UKIP, Nigel Farage, a afirmat ca deprecierea lirei ar favoriza exporturile Marii Britanii.

Sursa foto: Kevin George/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri