Monedele din Europa Centrala si de Est nu vor scapa de sentimentul negativ cauzat pe pietele financiare de rezultatul referendumului din Marea Britanie, insa nu se vor confrunta, probabil, cu scaderi similare celor determinate in 2008 de prabusirea bancii americane Lehman Brothers, moment care a marcat debutul global al crizei financiare, potrivit analistilor grupului austriac Erste, proprietarul BCR. Primele banci centrale care ar putea interveni pentru a apara cursul – Banca Nationala a Romaniei (BNR), precum si bancile centrale din Croatia si Serbia.

Dupa o reactie mai puternica in primele ore de la anuntarea rezultatului, valutele din Europa Centrala si de Est si-au revenit si au recuperat aproximativ jumatate din pierderi. Cea mai puternica reactie a fost inregistrata de cursul euro - zlot polonez, in crestere cu pana la 4%. Cursul euro/leu a urcat cu pana la 1,15%.

La mijlocul zilei, euro se afla in crestere cu 2,2% fata de zlot si cu 0,6% in raport cu leul.

"Nu credem ca valutele din Europa Centrala si de Est se vor confrunta cu riscul unor scaderi puternice, precum cele inregistrate dupa socul Lehman, cand monedele din regiune s-au depreciat cu pana la 45% intr-un an", se arata in raportul Erste.

Nu exista fundamente pentru o astfel de depreciere, intrucat valutele din Europa Centrala si de Est nu sunt supraeveluate, ca in 2008, si nici nu este necesara o ajustare a deficitului de cont curent.

Daca sentimentul negativ persista si valutele din regiune se vor afla sub presiune, este foarte probabil ca bancile centrale sa intervina.

"Bancile centrale din Romania, Croatia si Serbia ar fi primele candidate pentru interventie in piata valutara (Romania deja afirma ca limiteaza volatilitatea si ca ar apara cursul impotriva unor presiuni excesive de depreciere). In Polonia si Ungaria, vor fi necesare miscari mai mari pe piata valutara pentru a declansa o reactie a bancii centrale", afirma analistii Erste.

In plus, bancile centrale din Europa Centrala si de Est dispun de rezerve valutare mult mai mari pentru a intrerveni, comparativ cu 2008-2009.

Impactul economic in Europa Centrala si de Est

Principalul impact negativ pentru Europa Centrala si de Est nu va veni prin deteriorarea relatiilor comerciale, intrucat doar 3-6% din exporturi sunt livrate catre Marea Britanie, ci printr-o eventuala incetinire a cresterii economice din zona euro si prin scaderea increderii investitorilor.

Impactul negativ in Europa Centrala si de Est va fi de 0,2-0,6 puncte procentuale pe an in 2016-2017, potrivit Erste. Grupul austriac se asteapta sa revizuiasca in scadere propria estimare privind cresterea economica din regiune, de la 3,1% in prezent la usor peste 2,5%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri