Scaderea dobanzii Robor in ultimul an ar fi trebuit sa se reflecte mai mult in dobanzile la creditele in lei acordate populatiei, dar si in cele acordate firmelor. Insa, daca la creditele de consum pentru populatie efectul surplusului de lichiditate din piata a fost destul de mic, firmele mici si mijlocii (IMM) se imprumuta mai scump pe termen lung, in lei, decat in urma cu un an.

Potrivit datelor publicate de BNR, creditele acordate companiilor in lei, cu valoare de pana la un milion de euro, pe termen de 1-5 ani, au cunoscut dobanzi in crestere cu peste un punct procentual. Daca in mai 2015 dobanda medie pe acest segment, pe care activeaza in general IMM-urile, era de 5,41%, ultima cifra raportata de banca centrala (mai 2016) arata o crestere cu 1,24 puncte procentuale, pana la o medie de 6,65%. Daca vorbim de credite acordate pe termen mai mare de 5 ani, dobanda depaseste 7%.

Creditele pe aceste maturitati acordate IMM-urilor sunt in general credite de investitii, in timp ce imprumuturile cu rambursare pana intr-un an sunt necesare pentru finantarea capitalului de lucru. Diferentele de dobanda sunt insa mari. IMM-urile pot sa isi finanteze capitalul de lucru la costuri medii de peste 4%, dar nu reusesc sa acceseze finantare pe termen lung sub 6%.

De ce cresc dobanzile la creditele pe termen lung pentru IMM-uri

Potrivit bancherilor, creditele sub un milion de euro echivalent in lei sunt acordate cu precadere IMM-urilor, in timp ce imprumuturile cu valori mai mari intra in zona corporate, dar BNR nu ofera date cu privire la dobanzile medii pe acest segment.

O companie mare are o putere de negociere mare si poate sa duca foarte jos marjele de dobanda cu care opereaza bancile, insa un IMM nu are acest lux si primeste in general ce ii ofera banca. Sigur, IMM-urile sunt mai riscante si au mai putine garantii, motiv pentru care marjele sunt mari, insa este contraintuitiv ca dobanzile sa creasca la creditele pe termen lung intr-o piata in care Robor a coborat cu circa 40% in ultimul an.

O explicatie a cresterii poate fi legata de faptul ca multe banci au devenit mai transparente si au inclus comisioanele de facilitate a creditelor pentru companii in marja de dobanda. Astfel, IMM-urile nu mai sunt pacalite de dobanzile mici din ofertele bancilor, care pot fi de 3%, dar in plus mai plateau comisioane de facilitare chiar si de 0,3% lunar, ceea ce ducea dobanda reala aproape de 7%.

Efervescenta in creditarea IMM: se duce o batalie pentru clientii buni

Gabriel Cretu, managing partner Adwisers, atrage atentia ca, din vara anului 2015, creditarea pe zona IMM a devenit efervescenta, chiar daca prin definitie dobanzile pe acest segment sunt mult mai mari decat pentru companiile mari. Cretu sustine ca dobanzile pentru IMM-uri nu coboara sub 6-8%, in timp ce o companie mare poate accesa un credit pe termen lung cu dobanzi chiar de 2-3%.

"Este o batalie intensa pe clientii buni", afirma managerul Adwisers, care precizeaza ca, in mod normal, competitia puternica pe zona IMM ar trebui sa coboare dobanzile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri