Ministerul Finantelor Publice si ANAF au discutat cu bancile posibilitatea ca ANAF sa renunte la intentia de a cere transmiterea unor date la tranzactiile facute prin card la comercianti, printre care si datele privind identitatea detinatorului cardului, au declarat pentru Wall-Street surse apropiate discutiilor. Ministerul Finantelor si ANAF analizeaza aceasta varianta in contextul in care ANAF are deja informatiile respective din alte surse.

Ministerul Finantelor a pus in dezbatere publica la mijlocul lunii iulie un proiect de Hotarare vizand modificarea si completarea normelor metodologice pentru legislatia referitoare la obligatia agentilor economici de a utiliza case de marcat electronice.

"In urma consultarilor cu patronatele din domeniul bancar ce au avut loc miercuri, 27 iulie, Ministerul Finantelor Publice si ANAF au luat deja in considerare modificarea articolului 4, alin 3, din Anexa mentionata in materialele de presa in sensul eliminarii unor date (spre exemplu, numarul cardului bancar din motive de securitate), inclusiv netransmiterea unor date pe care institutia emitenta nu le detine", a informat Ministerul Finatelor intr-o postare pe pagina de Facebook.

Proiectul aflat in dezbatere publica, ceea ce inseamna ca autoritatile primesc sugestii pentru eventuale modificari, are in vedere cresterea gradului de conformare a operatorilor economici, reducerea evaziunii fiscale si scoaterea la suprafata a veniturilor ce nu sunt intotdeauna declarate de agentii economici.

Propunerea vizeaza corelarea datelor inregistrate pe bonul fiscal transmis Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de catre aparatele de marcat electronice fiscale cu datele comunicate de POS-urile pentru bunurile/serviciile pentru care plata se face prin intermediul cardului. De asemenea, aceste date sunt utile pentru determinarea corecta a bazei impozabile in cazul in care casele electronice de marcat intrerup transmiterea de informatii catre ANAF (defectiune, suspendare servicii internet, pana de curent, rea intent ie etc).

Surse apropiate discutiilor au declarat pentru Wall-Street ca in urma consultarilor cu bancile, Ministerul Finantelor Publice analizeaza sa renunte la punctele g) si i) ale articolului 4, alineatul 3, din anexele la Hotararea vizand modificarea si completarea normelor metodologice.

Potrivit proiectului publicat la mijlocul lunii iulie, in cazul platilor electronice efectuate cu cardul bancar prin intermediul POS-ului, entitatea care gestioneaza certificarea/autorizarea tranzactiei va comunica Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), simultan cu transmiterea tranzactiei catre institutia acceptanta si urmatoarele date:

a) ID terminal;
b) ID comerciant;
c) numarul bonului fiscal;
d) valoarea bonului fiscal;
e) data, ora si minutul emiterii bonului fiscal;
f) institutia acceptanta;
g) numarul cardului utilizat pentru efectuarea platii;
h) cod autorizare plata;
i) toate detaliile disponibile cu privire la identitatea detinatorului cardului.

ANAF nu mai cere numele posesorului de card pentru ca il stie deja

Potrivit Codului de Procedura Fiscala, ANAF are dreptul de a solicita date de tipul acestora fara a avea nevoie de mandat judecatoresc. In plus, ANAF are deja date despre cine a deschis contul, cine l-a inchis si care sunt rulajele, iar in acest context ANAF este interesat de cont. Astfel, incepand de la 1 iulie bancile transmit catre ANAF informatii despre persoanele fizice sau juridice care deschid conturi, precum si o lista a celor care inchiriaza casete de valori.

Proiectul de Hotarare aflat in dezbatere publica are ca obiectiv reducerea evaziunii fiscale la comercianti, dar ar trebui si sa intareasca instrumentele ANAF de control al persoanelor fizice.

Cu o evidenta a tranzactiilor facute prin contul unei persoane fizice, ANAF poate sesiza mult mai usor discrepante cum ar fi in cazul unei persoane care nu are declarate venituri, dar face tranzactii cu valoare ridicata.

In statele UE se folosesc de mai mult timp casele de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic securizat, noteaza Ministerul Finatelor.

Ce spune ANAF despre casele de marcat electronice

"Pentru combaterea <<micii>> evaziuni, este necesara, printre alte masuri, corelarea datelor referitoare la rulajele comunicate de POS-uri cu datele inregistrate pe bonul fiscal. Aceasta propunere faciliteaza combaterea evaziunii fiscale, iar datele sunt necesare in cazul in care casele electronice de marcat intrerup transmiterea de informatii catre ANAF (defectiune, suspendare servicii internet, pana de curent, rea intentie etc)", potrivit unui comunicat al ANAF.

Propunerea respecta prevederile Codului de procedura fiscala conform caruia bancile trebuie sa comunice ANAF lista persoanelor care deschid ori inchid conturi, rulajele sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum si informatiile sau documentele referitoare la operatiunile derulate prin acele conturi, noteaza ANAF.

In acest sens, sunt importante datele aferente tranzactiei, inclusiv contul din care s-a facut plata pentru bunurile sau serviciile achizitionate

ANAF precizeaza ca proiectul respecta prevederile legale privind accesul la informatii si protejarea datelor personale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri