A fost un lucru foate bun ca Solvency II a scos la lumina companii de asigurari care au marje reduse de solvabilitate. Acestea trebuie sa-si creasca marja de solvabilitate, pentru ca altfel nu este bine nici din punctul de vedere al business-ului si nici din din cel al industriei de asigurari care poate avea de suferit reputational pe fondul existentei unor asiguratori care nu sunt responsabili cu activele si riscurile asumate, spune Robin Spencer, CEO International Insurance si membru al boardului NN Group.

Asiguratorii romani au pus in aplicare, de la 1 ianuarie 2016, setul european de directive Solvency II, care urmareste cresterea protectiei asiguratilor prin armonizarea reglementarii si supravegherii sectorului. Solvency II include masuri de evitare a volatilitatii artificiale a bilanturilor asiguratorilor sau acumularea de riscuri excesive in sistemul financiar. L-am intrebat, cu aceasta ocazie, pe Robin Spencer, cum se vede din interiorul industriei de asigurari Solvency II, la 6 luni, de la start.

Wall-Street.ro: poate cel mai important factor cu impact asupra pietei de asigurari din Romania a fost intrarea in vigoare a directivei Solvency II. Care este parerea dumneavoastra in legatura cu implementarea acesteia?

Robin Spencer: Este inca prea devreme sa ne pronuntam. Directiva a intrat in vigoare la inceputul acestui an si toate companiile de asigurari din toate pietele europene inca se acomodeaza cu aceasta directiva si cu schimbarile implicite. Personal, sustin directiva si principiile Solvency II pentru ca asigura o aliniere a sistemului in toate tarile europene si, in acelasi timp a reglementarilor. Totodata, directiva permite efectuarea unei comparatii relevante si echilibrate intre asiguratorii de viata. Premisa de la care porneste Solvency II este ca asiguratorii trebuie sa detina active care sa acopere riscurile asigurate, ceea ce este un lucru foarte bun - daca un asigurator preia riscuri mai mari, este firesc sa fie solvabili. In ansamblu, directiva pleaca si este construita de la premisele corecte, dar e inca devreme sa ne pronuntam despre impactul si efectele ei, cred ca in 2018 vom putea evalua.

La nivel de grup, o buna parte dintre cei mai buni actuari si manageri de risc sunt romani. Astfel, ne dorim sa incurajam Guvernul si sistemul de invatamant sa investeasca in dezvoltarea abilitatilor si cunostintelor de actuariat.

Noi, la NN, am fost foarte pregatiti pentru Solvency II intrucat suntem o companie prudenta de asigurari. Marja de solvabilitate Solvency II la nivel de grup este de 241%, printre cele mai ridicate la nivel european, iar in Romania marja este de 430%. Asta se intampla pentru ca nu ne asumam riscuri pe care nu ar trebui sa le asumam, suntem atenti cu riscurile pe care le preluam si gestionam business-ul cu prudenta. De ce facem asta? Pentru ca avem o responsabilitate sa ajutam oamenii sa-si asigure viitorul financiar, ceea ce implica sa fim o institutie financiara stabila, sustenabila si in care oamenii pot avea incredere.

In acest context, este un lucru foate bun ca Solvency II scoate la lumina companii de asigurari care au marje reduse de solvabilitate. Acestea trebuie sa-si creasca marja de solvabilitate, pentru ca altfel nu este bine nici din punctul de vedere al business-ului si nici din din cel al industriei care poate avea de suferit reputational pe fondul existentei unor asiguratori care nu sunt responsabili cu activele si riscurile asumate.

Wall-Street.ro: Comisia Europeana pregateste un nou acordul Basel si pentru industria bancara, ceea ce inseamna ca industria va fi tot mai reglementata la nivel european. Este o miscare la fel de buna cum este si Solvency II?

Robin Spencer: Criza financiara, generata predominant de faptul ca bancile au asumat riscuri prea mari in raport cu capitalul detinut, a dus in mod inevitabil la cresterea reglementarilor.

Companiile din domeniul serviciilor financiare au o responsabilitate foarte mare sa-si administreze prudent businessul si, mai mult, sa gestioneze prudent activitatea si resursele in beneficiul clientilor. Asiguratorii de viata au un rol important la nivel social, acela de a asigura stabilitatea lor financiara si, implicit, stabilitatea financiara a clientilor.

Wall-Street.ro: Credeti ca reglementarea sau, mai degraba, suprareglementarea ar putea preveni o noua potentiala criza financiara in Europa?

Robin Spencer: Nu cred ca ne putem baza doar pe reglementari pentru a preveni o criza financiara. Nu avem de unde sa stim acum care ar fi cauzele unei viitoare crize. In prezent, de exemplu, vedem ca volatilitatea pietelor e generata nu de institutiile financiare, ci de anumite decizii ale populatiei, cum se intampla in Marea Britanie, tara mea natala, unde oamenii au votat daca mai vor sau nu sa fie parte din Uniunea Europeana. Asadar, cred ca sunt riscuri mai mari la nivel geopolitic care pot afecta economia europeana si pot duce la o noua criza financiara.

Testul de stres derulat de EIOPA este crucial pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a asiguratorilor.

Totusi, autoritatile de reglementare urmaresc atent mersul economiei si institutiile financiare, iar un bun management in aceste institutii, impreuna cu respectarea riguroasa a reglementarilor, poate face o diferenta semnificativa in eventualitatea unei posibile crize, institutiile financiare fiind mai bine pregatite sa gestioneze efectele.

Wall-Street.ro: Se spune ca urmeaza o era a managerilor de risc. Credeti ca in peisajul asigurarilor europene, si cu precadere in Europa Centrala si de Est, exista resursele umane si profesionale necesare?

Robin Spencer: Din perspectiva asigurarilor, nu sunt schimbari majore. Industria asigurarilor s-a format intr-o forma sau alta in urma cu 450 de ani si intotdeauna au existat profesionisti in domeniul riscului. Unul dintre efectele crizei a fost, insa, faptul ca organele de reglementare au constientizat importanta disciplinei financiare, fie ca e vorba despre investitii sau actuariat, si, implicit rolul managerilor de risc. Noi, la NN, nu intampinam dificultati semnificative sa gasim oameni talentati, care detin cunostinte aprofundate in domeniu.

Din contra, la nivel de grup, o buna parte dintre cei mai buni actuari si manageri de risc sunt romani. Astfel, ne dorim sa incurajam Guvernul si sistemul de invatamant sa investeasca in dezvoltarea abilitatilor si cunostintelor de actuariat si sa sprijinim tinerii sa priveasca acest domeniu ca pe o cariera, potentialul fiind ridicat nu doar in Romania, ci la nivel european. Dar nu as spune ca exista in acest moment un deficit semnificativ de resurse.

Wall-Street.ro: Un articol din publicatia Insurance Journal vorbeste de noi teste de stres pentru asiguratorii europeni, care se confrunta deja cu o erodare a profiturilor in urma programului de relaxare cantitativa derulat de BCE, care s-ar putea finaliza intr-un val de majorari de capital. Bloomberg noteaza ca rezultatele vor fi cu siguranta preponderent negative, iar, in prezent, cei mai afectati asiguratori de catre programul de relaxare cantitativa sunt cei germani si olandezi. Unde se situeaza NN in aceasta ecuatie? Care sunt perspectivele grupului si ce impact ar putea fi resimtit pe piata romaneasca in urma acestui test de stres?

Robin Spencer: In primul rand, testul de stres derulat de EIOPA este crucial pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a asiguratorilor si un element cheie in asigurarea managementului riscului. Programul de relaxare cantitativa presupune reducerea dobanzilor bancare la nivel european, ceea ce inseamna, pe de-o parte, o reducere a profitabilitatii, iar pe de alta parte, un nivel mai ridicat de raspundere.

Pot spune cu certitudine este ca pe termen lung exista potential de crestere foarte mare, in Romania inclusiv, la nivelul produselor cu componenta investitionala si fondurilor mutuale.

Germania si Olanda sunt tari unde piata de asigurari, in general, si consumatorii, in particular, au investit prudent si pe termen lung, astfel ca testele de stres le afecteza cu precadere. NN are o situatie solida chiar si in contextul testului de stres, astfel ca nu ne asteptam sa resimtim efecte semnificative ale testelor de stres. Alte companii care nu sunt insa la fel de pregatite din punct de vedere al solvabilitatii ar putea fi afectate, dar in cazul nostru nu vor face o diferenta majora.

Wall-Street.ro: Dar la nivel european reprezinta programul de relaxare cantitativa o problema, va fi piata de asigurari afectata indirect?

Robin Spencer: Da. Una dintre consecintele programului este faptul ca este stimulata evolutia economiei. Oamenii care au economii pot cheltui mai mult, oamenii pot lua imprumuturi si isi pot cumpara locuinte, aducand bani in economie. Din perspectiva asigurarilor de viata, insa, programul de relaxare cantitativa are un impact negativ. Suntem, insa, un business cu investitii pe termen lung, iar daca programul are beneficii pe termen lung, in decurs de 5-10 ani impactul in asigurari va deveni unul pozitiv.

Wall-Street.ro: Parerile sunt impartite in ceea ce priveste viitorul pietelor financiare; pe de o parte se discuta de o noua criza, iar pe de alta parte de un reviriment. In asigurari acest reviriment este vazut prin cererea crescatoare de produse cu componenta investitionala (unit-linked). Care este opinia dumneavoastra in acesta privinta?

Robin Spencer: Nu sunt economist, astfel ca nu pot estima cum va evolua economia europeana in urmatorii ani. Dar ce pot spune cu certitudine este ca pe termen lung exista potential de crestere foarte mare, in Romania inclusiv, la nivelul produselor cu componenta investitionala si fondurilor mutuale.

Cine este Robin Spencer?

Robin Spencer a fost numit in Consiliul de Administratie al NN Group la 1 august 2014 si in calitate de CEO al diviziei de asigurari internationale la 1 septembrie 2014. Robin este responsabil pentru segmentul de asigurari in Europa si Japonia, precum si de activitatea de reasigurare prin NN Re. Robin Spencer a fost anterior CEO al Aviva in Marea Britanie si Irlanda, pe categoria de asigurari generale, CEO si CFO Aviva Canada, iar din 2010 si pana in 2012 a gestionat activitatea de risc a asiguratorului britanic.

De asemenea, olandezii de la NN Group sunt prezenti pe piata din Romania pe segmentul de asigurari de viata si pensii private facultative prin NN Asigurari de Viata si in activitatea de pensii private obligatorii prin intermediul NN Pensii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri