Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu poate face nimic in privinta demiterii sau suspendarii viceguvernatorului Bogdan Olteanu, retinut de DNA, intrucat acesta a primit mandatul din partea Parlamentului si doar legislativul are atributii in sensul revocarii membrilor Consiliului de Administratie. Parlamentul, insa, nu ii poate ridica mandatul decat pentru chestiuni care tin de activitatea acestuia la BNR, ceea ce nu este cazul in momentul de fata, a declarat pentru wall-street.ro purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu. Parlamentul se afla in prezent in vacanta, urmand ca lucrarile sa se reia abia in toamna.

Intrebat daca BNR asteapta demisia lui Bogdan Olteanu ca urmare a retinerii acestuia de catre DNA, Dan Suciu a afirmat:

"Demisia sau o autosuspendare pe o anumita perioada. Noi (BNR, n.r.) nu putem impune nici demisie nici sa-l suspendam. Nu noi l-am numit, nu noi il demitem. (…) Noi nu avem nimic la indemana ca institutie sa putem face. (…) Daca (Bogdan Olteanu, n.r.) reactioneaza in vreun fel, e reactia dumnealui pe care noi nu o putem nici determina, nici influenta prea mult", a spus purtatorul de cuvant al BNR.

Procedura de revocare a lui Olteanu este la fel ca cea de numire a Consiliului de Administratie in Parlament si depinde de Comisia pentru Buget, Finante si Banci.

"E la fel ca procedura de numire, in Comisia de Buget Finate Banci, comisiile reunite, dar ea este bazata pe chestiuni care tin de activitatea propriu-zisa a domniei sale (la BNR, n.r.), care nu este pusa in discutie acum. Teoretic, ei nu ar avea statutul sa faca acest lucru (revocarea lui Bogdan Olteanu, n.r.)”, a declarat Dan Suciu.

In cazul in care Olteanu este condamnat, i se poate suspenda contractul sau Comisia ii poate ridica mandatul. De asemena, contractul lui Olteanu cu BNR poate fi suspendat in cazul in care sta in arest 120 de zile, insa o astfel de situatie ar putea naste o discutie juridica daca suspendarea contractului inseamna si suspendarea mandatului, pe care Bogdan Olteanu l-a primit de la Parlament.

Probitatea morala a membrilor Consiliului de Administratie este un factor important, dar nu determina luarea unor decizii, intrucat viceguvernatorul retinut de DNA beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.

Intrebat daca BNR a primit din partea lui Bogdan Olteanu vreun semnal privind intentia acestuia de a demisiona, Dan Suciu a afirmat ca banca centrala nu se asteapta ca lucrurile sa ramana in aceasta situatie o perioada lunga de timp.

"Probabil nu vom ajunge pana acolo, la 100 si ceva de zile. Vedem astazi ce se intampla si in functie de ziua de azi (…)”, a spus el.

Intre conducerea BNR si Bogdan Olteanu nu au existat contacte dupa retinerea acestuia de catre DNA.

Potrivit reprezentantului BNR, sedinta de joi a Consiliului de Administratie al BNR de joi, 4 august, se va desfasura normal, intrucat atributiile lui Bogdan Olteanu vor fi preluate de alti membri ai Consiliului de Administratie.

"Sedinta BNR de joi nu este afectata in nici un fel. Au fost perioade cand s-a stat in opt oameni un an de zile. (Nu este o problema, n.r.) nici prin statut, nici prin functionalitate”, a afirmat Dan Suciu.

Retinerea lui Bogdan Olteanu nu afecteaza activitatea BNR

BNR a informat, dupa retinerea lui Bogdan Olteanu de catre DNA, ca activitatea bancii centrale nu este afectata de lipsa viceguvernatorului.

"In legatura cu retinerea domnului Bogdan Olteanu, Banca Nationala a Romaniei precizeaza ca ancheta Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie vizeaza activitatea acestuia desfasurata inainte de incredintarea de catre Parlament a mandatului de viceguvernator al BNR, conform comunicatului publicat de DNA. BNR mentioneaza ca activitatea institutiei se desfasoara normal, atributiile domnului viceguvernator urmand a fi preluate conform procedurilor interne in vigoare de catre ceilalti membri ai conducerii executive", potrivit unui comunicat al BNR.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost retinut de procurorii anticoruptie, joi noapte, pentru trafic de influenta, in dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu a fost audiat la DNA, in cursul zilei, pentru cumparare de influenta, potrivit News.ro. Bogdan Olteanu este suspectat ca ar fi primit de la Vintu un milion de euro si alte beneficii pentru numirea guvernatorului Deltei Dunarii.

Bogdan Olteanu se afla pe a treia treapta in ierarhia conducerii Banci Nationale a Romaniei, dupa guvernatorul Mugur Isarescu si primviceguvernatorul Florin Georgescu.

BNR este condusa de un consiliu de administratie, numit de Parlament, format de noua membri, din care un guvernator, un primviceguvernator, doi viceguvernatori si cinci membri simpli.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri