Exista o meteahna in piata asigurarilor din Romania, iar aceasta se numeste RCA. Preferata cu precadere de catre asiguratorii cu capital romanesc, RCA continua sa ramana o linie de business neprofitabila pe termen lung, dar care asigura un salt rapid catre pozitii de top in piata de profil. Asirom VIG a devenit la finele primului trimestru din acest an cea mai recenta companie care a urcat in acest mod, de la pozitia a patra la final de 2015, pana pe primul loc in doar trei luni, ajunsa acum la o cota de piata pe RCA de 25,84%.

Doar opt societati de asigurare mai vand polite RCA in Romania, dupa ce fostul lider al pietei, Astra Asigurari, a intrat in faliment, iar Carpatica Asig urmeaza acelasi traseu. Dintre jucatorii ramasi pe piata, alte doua companii - Euroins si City Insurance - se afla, in prezent, in procedura de redresare financiara instituita de catre ASF, in conditiile nerespectarii cerintelor de lichiditate si solvabilitate. Cele doua societati ar practica, in general, si cele mai reduse tarife la politele RCA.

Tiparul evolutiei situatiei celor patru societati mentionate anterior a fost cat se poate de similar si a parcurs un cumul de etape succesive: subscrieri agresive pe RCA, deteriorarea indicatorilor de lichiditate si solvabilitate (in lipsa unor majorari de capital), dificultati in ceea ce priveste plata daunelor, o crestere semnificativa a petitiilor clientilor nemultumiti, urmate de redresare financiara si, eventual, faliment. Astfel, o rata combinata*, in medie, de 130%, in ultimii ani, pe RCA in Romania ar fi trebuit sa taie din start elanul oricui asigurator dornic de cota de piata.

Nu si pentru Asirom VIG. In presa au aparut informatii ca Asirom a inceput, inca de anul trecut, sa subscrie agresiv pe categorii de clienti cu daunalitate ridicata, in special persoane juridice, mai precis - transportatori, inghitind o mare parte din fostul portofoliu detinut de Astra Asigurari. Ca urmare, impactul nu s-a lasat prea mult asteptat. La finele primului trimestru din 2016, Asirom VIG a subscris prime de asigurare generale si de viata in suma de 374,8 milioane de lei si a devansat serios liderul din 2015 al pietei de profil, Allianz-Tiriac Asigurari, care a inregistrat venituri de 297,3 milioane de lei, potrivit datelor centralizate de ASF.

Asirom, un lider cu picioare de lut?

O astfel de companie, lider in cadrul unei piete de asigurari, o industrie cheie pentru orice economie europeana, ar trebui sa indeplineasca o serie de standarde ridicate de lichiditate, solvabilitate, profitabilitate si, nu in ultimul rand, care nu contravin principiilor de asigurare.

Dar, recent, ASF a fixat termen pana in 15 august societatii Asirom VIG, pentru a remedia deficientele descoperite de catre autoritate in urma unui control, dupa ce firma a inregistrat anul trecut o crestere semnificativa a petitiilor clientilor nemultumiti cu privire la modul in care au fost efectuate platile daunelor, potrivit unui comunicat transmis ASF.

"Din controlul efectuat de ASF la cele noua societati autorizate sa vanda polite RCA, avand ca obiect modul de determinare a categoriilor de riscuri omogene, modul si corectitudinea estimarii daunei medii si a frecventei daunelor, precum si calitatea si corectitudinea datelor si a metodelor actuariale folosite de asiguratori au fost identificate neregularitati in cazul societatilor Carpatica Asig si City Insurance, care se afla deja in programe de redresare, in timp ce in cazul Asirom a fost prelungit termenul de remediere pana la 15 august 2016", se arata in comunicatul ASF.

Tot de la ASF aflam ca Asirom se inscrie intr-un club select de asiguratori cu deficiente de capital. "La trimestrul intai din 2016 erau sase societati care nu indeplineau cerintele necesarului de capital, din 32 care raporteaza pe regimul Solvabilitate II (implementat la 1 ianuarie 2016) si anume: Asirom VIG, City Insurance, Euroins, EximAsig, Forte, Lig Insurance", potrivit ASF.

De asemenea, activitatea de subscriere pe RCA si despaguburile aferente achitate par sa fi cantarit deja destul greu la nivelul rezultatelor financiare inregistrate de Asirom VIG in 2015. Astfel, potrivit ASF, Asirom VIG a inregistrat pierderi in suma totala de aproximativ 51 milioane de lei anul trecut, la subscrieri totale de 741 milioane de lei.

Asirom, in TOP 3 pierderi in piata de asigurari

Piata asigurarilor din Romania a incheiat anul trecut cu o pierdere totala neta de 267,6 milioane de lei, in crestere de 7,5 ori fata de rezultatul negativ din 2014, in conditiile in care pierderea totala de 734,6 milioane de lei cumulata de 16 societati nu a putut fi acoperita de profiturile de aproape 467 milioane de lei adunate de ceilalti 19 asiguratori.

"Adancirea pierderii per ansamblul pietei, comparativ cu revirimentul din 2014, a avut loc in pofida faptului ca sectorul asigurarilor si-a reluat cresterea anul trecut, inregistrand o majorare de 8,2% a volumului primelor brute subscrise, pana la 8,75 miliarde de lei. Rezultatele financiare ale mai multor jucatori au ramas insa sub presiunea determinata de gradul ridicat de dependenta fata de asigurarile auto, respectiv de rata mare a daunei (peste 90% pe segmentul RCA). Rata daunei combinata pe segmentul RCA s-a ridicat anul trecut la 129%, reflectandu-se in mod direct in deteriorarea rezultatului financiar la nivelul intregii piete de asigurari", potrivit ASF.

In pofida acestui fapt, Asirom VIG si-a dublat practic cota de piata pe RCA fata de finele anului 2015, in numai trei luni, de la 12,7%, la 25,84% in martie 2016. In conditiile in care ponderea RCA in portofoliul Asirom VIG a ajuns la 74%, iar anul trecut rata daunei combinata pe segmentul RCA s-a ridicat anul trecut la 129%, este evident ca businessul societatii controlate de austriecii de la Vienna Insurance Group este nesustenabil pe termen lung.

Citeste si:

    Grupul austriac Vienna Insurance Group este prezent in piata din Romania prin intermediul societatilor de asigurari Omniasig, BCR Asigurari de Viata si Asirom. In urma intrarii in procedura de faliment a Carpatica Asig, pe piata RCA raman doar opt jucatori: Euroins, City Insurance, Allianz-Tiriac Asigurari, Generali, Asirom VIG, Omniasig VIG, Groupama si Uniqa Asigurari.

    *Rata combinata reprezinta unul dintre cei mai importanti indicatori financiari din industria asigurarilor. Un nivel al acestui indicator peste 100% arata ca activitatea pe o linie de business este neprofitabila, iar asiguratorul pierde bani in urma vanzarii politelor, obligatiile de plata curente si viitoare fiind mult mai mari decat veniturile incasate.

    Sursa foto: Cameloctober / wikimedia

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Marius Alexandru Stanciu
    Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


    Setari Cookie-uri