Raiffeisen Bank a realizat un raport conform caruia bancile care activeaza pe piata romaneasca au inregistrat, in prima jumtate a acestui an, un profit cumulat de 531 milioane euro. Raiffeisen Bank a realizat aceste calcule pe baza datelor publicate de catre Banca Nationala a Romaniei. Rata creditelor neperformante, una dintre principalele poveri pentru bancile romanesti dupa izbucnirea crizei financiare, a scazut la jumatatea anului la 11,3%, de la 16,2% in iunie 2015, conform News.ro.

.In trimestrul al doilea, bancile din Romania au inregistrat un profit de 1,2 miliarde lei, echivalent cu 269 milioane euro, potrivit Raiffeisen.

"Rezultatul din trimestrul al doilea a fost afectat negativ de provizioanele constituite de catre banci ca urmare a intrarii in vigoare a Legii darii in plata, in luna mai, dar a fost sustinut de castigurile inregistrate in bilanturile bancilor dupa achizitia Visa Europe de catre Visa", se arata intr-un raport publicat luni de analistii Raiffeisen Bank.

Datele BNR arata ca :

- activele bancilor romanesti au ajuns la jumatatea acestui an la 380,1 miliarde lei (84,1 miliarde euro), in crestere cu 2,7% fata de finalul lunii martie si cu 4,6% fata de iunie 2015.
- rata creditelor neperformante a scazut de la 16,2% in iunie 2015 si 13,52% in martie 2016 pana la 11,3% la finalul primului semestru din acest an, nivel minim de cand sunt raportate de catre BNR date agregate la nivelul sectorului bancar privind creditele neperformante dupa definitia ABE. Seriile BNR cuprind date incepand din septembrie 2014.
- Indicatorul ROA (return on assets), al profitului raportat la activele bancare, a crescut de la 1,26% la finalul lunii martie pana la 1,27% la jumatatea anului,
- castigul raportat la capitalurile proprii (ROE - return on equity) a ajuns la 12,28% in iunie, de la 11,69% in martie
- Indicatorul creditelor raportate la depozite, o masura a gradului in care bancile se finanteaza din resurse interne, atrase de la clientii proprii, a continuat sa scada in trimestrul al doilea si a ajuns la 83,66% la jumatatea anului, de la 87,02% in martie si 93,56% in iunie 2015.

Cifrele arata ca, la fiecare 100 de lei atrasi de la clienti sub forma de depozite, bancile au acordat credite in valoare de 83,66 lei la jumatatea acestui an, clientii - firme si persoane fizice - avand statut de creditori neti fata de sectorul bancar romanesc. Pe piata bancara romaneasca activau la jumatatea anului 36 de banci, din care sapte sunt sucursale ale unor banci straine.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri