Cresterea cu aproape 90% a daunei medii pe dosarele de vatamari corporale, conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara, a condus, in al doilea trimestru al anului 2016, la atingerea celei mai mari valori de pana acum a daunei medii totale, arata Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR). In acest context, UNSAR considera necesara introducerea unui sistem predictibil pentru reglementarea despagubirilor pentru daune morale asociate vatamarilor corporale.

Cheltuielile cu despagubirile, pe fondul unei frecvente ridicate a daunelor si a majorarii sumelor platite pentru vatamari corporale, cresc intr-un ritm alarmant. Daca ne referim strict la despagubirile pentru daunele morale, suma platita in anul 2015 a reprezentat o crestere de aproape 2.000% fata de despagubirile platite in anul 2007. Mai mult decat atat, ponderea despagubilor pentru daune morale din totalul despagubirilor pentru daune auto a inregistrat o crestere de peste 1000%, in aceeasi perioada de timp, arata asiguratorii.

Conform datelor publicate de ASF, atingerea valorii maxime de pana acum a daunei medii totale la nivelul pietei RCA a fost cauzata de majorarea daunei medii pe dosarele de vatamari corporale cu 88,3% peste nivelul din trimestrul I 2016. Totodata, dauna medie pe segmentul dosarelor cu daune materiale a crescut cu 8% fata de trimestrul intai din 2016.

Primele brute subscrise pe piata RCA au insumat peste doua miliarde de lei in primul semestru al acestui an, inregistrand un avans de 33% fata de aceeasi perioada din 2015, in conditiile in care numarul contractelor (unitati anuale) s-a ridicat la 2.714.303, fiind in crestere cu 5,6%. In trimestrul al doilea, piata RCA s-a mentinut la un volum de prime brute subscrise de peste un miliard de lei, marcand o crestere de 23% fata de trimestrul I 2015. Comparativ cu subscrierile din ultimul trimestru al anului trecut, piata a avut o crestere de 10,5%.

Prima medie pentru asigurarea RCA a fost de 793 lei la jumatatea lui 2016, marcand o temperare a tendintei de crestere din ultimul an: daca in comparatie cu trimestrul I 2015 prima medie s-a majorat cu 34% fata de trimestrul IV 2015, cresterea s-a ridicat la 7,1%, respectiv la 6,2% fata de trimestrul I 2016.

Varf istoric pentru dauna medie pe RCA

Al doilea trimestru din acest an a consemnat un varf istoric al daunei medii totale, de 7.898 lei, dupa scaderea inregistrata in trimestrul I. Dauna medie la nivelul pietei RCA a fost mai mare cu 18,4% fata de trimestrul I 2015, respectiv cu 15% fata de trimestrul I 2016. Noul puseu de crestere a daunei medii la nivel de piata a fost determinat de majorarea daunei medii pe dosarele de vatamari corporale pana la 73.554 lei, cu 88,3% peste nivelul din trimestrul I 2016.

Pe segmentul dosarelor cu daune materiale, dauna medie a crescut la 6.218 lei, fiind mai mare cu 8% fata de trimestrul I 2016. Societatile de asigurare de pe piata RCA au platit in prima jumatate a acestui an 140.646 dosare de dauna, valoarea despagubirilor brute achitate ridicandu-se la peste un miliard de lei.

"Inca o data se dovedeste necesitatea introducerii sistemului tabelar de acordare a despagubirilor pentru daune morale, elaborat de catre Societatea Romana de Medicina Legala si promovat de-a lungul timpului de UNSAR. Sistemul va avea efecte pozitive atat pentru victime, cat si pentru asigurati. Persoanele prejudiciate vor beneficia de un tratament nediscriminatoriu, iar durata necesara obtinerii despagubirilor se va scurta. In acelasi timp, sistemul tabelar va conduce la scaderea costurilor legate de instrumentarea daunelor si a costurilor de reasigurare, ceea ce va reduce presiunile asupra pietei de asigurari si va avea efecte pozitive asupra primelor de asigurare", a declarat Florentina Almajanu, director general UNSAR.

UNSAR isi exprima disponibilitatea de a contribui la identificarea unor solutii pentru stabilizarea pietei RCA, la dezbaterile cu institutiile abilitate, ASF si reprezentantii asiguratilor pe marginea proiectului de lege privind asigurarea obligatorie RCA. Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 23 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari.

Sursa foto: BACHTUB DMITRII / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri