Plata politelor RCA nu are loc in termenul legal. Peste 70% dintre platile de daune realizate in baza politelor obligatorii de raspundere civila obligatori sunt platite de catre firme cu intarziere, iar in 85% din plati, daunele sunt achitate doar partial, sustine ASSAI, care contesta datele publicate recent de Autoritatea de Supraveghere Financiara, referitor la platile RCA in ultimele sase luni din 2015.

Reprezentantii service-urilor auto: situatia platilor s-a agravat in acest an

"In anul 2016, situatia platilor tuturor dosarelor de dauna RCA este una mult mai grava decat cea prezentata de catre ASF pentru anul 2015. Astfel, peste 70% dintre platile efectuate in baza politelor RCA sunt realizate in afara termenului legal", se arata in comunicatul asociatiei, conform News.ro.

Reprezentantii service-urilor mentioneaza ca, de peste trei ani, peste 85% dintre platile efectuate de catre firmele de asigurari in baza politelor RCA reprezinta plati partiale.

"Asta inseamna ca asiguratorul achita cat considera si raporteaza catre ASF ca plata a fost efectuata. Pagubitul ramane astfel…pagubit!", arata comunicatul ASSAI.

City Insurance conduce topul intarzierilor, urmata de Carpatica Asig. Omniasig sta cel mai bine la acest capitol

Potrivit analizei ASF, in perioada iulie - decembrie 2015, City Insurance a inregistrat cea mai mare durata medie de plata a daunelor, cu 50,5 zile, de peste cinci ori mai mult decat durata legala de 10 zile. In topul intarzierilor urmeaza Carpatica Asig, in cazul careia a fost deja declansata procedura de faliment, cu o durata medie de 24,4 zile, si Asirom, cu 22,6 zile.

Cel mai bine la acest capitol stau Omniasig - companie controlata de Vienna Insurance Group, ca si Asirom -, cu sase zile durata medie de plata, Uniqa Asigurari, cu 6,7 zile, si Allianz-Tiriac, cu 6,9 zile.

In ceea ce priveste ponderea dosarelor cu intarzieri, cele mai grave situatii au fost inregistrate la City Insurance, unde 80,6% din dosare au avut intarziere la plata in a doua jumatate a anului trecut, Carpatica Asig (80,1%) si Asirom cu 60%, potrivit ASF. La polul opus, cele mai bune performante au fost inregistrate de Omniasig, , Uniqa Asigurari (12,7%) si Allianz-Tiriac (17,5%).

City Insurance, singura firma care a depasit termenul de solutionare a dosarelor de dauna

Referitor la durata medie de solutionare a dosarelor de dauna, care este de maximum trei luni in cazul in care exista contestatii, singura firma care a depasit acest termen este City Insurance, cu 98,5 zile.

”Pentru celelalte societati, durata medie de solutionare se incadreaza in termenul legal de trei luni, inregistrand valori cuprinse intre 44,97 si 67,60 zile/dosar. ASF a demarat deja un control inopinat la City Insurance cu privire la aceasta situatie”, se arata in raportul ASF.

Datele sunt contestate de asociatia service-urilor, mai ales ca ASF nu a anuntat sanctiuni la adresa companiilor care inregistreaza intarzieri la plata daunelor.

"Sa transmiti public un raport privind protectia consumatorului in baza unor date neverificate, perimate, incomplete, neurmate de sanctiuni drastice proportionale cu gravitatea si recurenta abuzului, reflecta un cinism fara margini si o totala lipsa de interes a ASF in ceea ce priveste protectia consumatorului“, a declarat presedintele ASSAI, Cristian Muntean.

Piata RCA este in prezent zguduita de falimente si de alte probleme inregistrate de principalii jucatori de pe piata. Companiile Astra si Carpatica Asig au intrat in faliment, iar City Insurance si Euroins se afla in diverse proceduri speciale impuse de catre ASF. In urma intrarii in procedura de faliment a Carpatica Asig, masura anuntata recent de catre ASF, pe piata RCA raman doar opt jucatori: Euroins, City Insurance, Allianz-Tiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama si Uniqa.

Sursa foto: Kichigin / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri