Segmentul asigurarilor auto obligatorii RCA le da batai de cap asiguratorilor. Acestia au continuat sa inregistreze pierderi in primele sase luni din acest an, in ciuda cresterii accelerate a tarifelor incepand cu vara lui 2015, rata combinata a daunei ajungand la 102,3% in cel de-al doilea trimestru al anului, fata de 101,6% in primele trei luni, sustine Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) care se bazeaza pe datele Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Aceasta situatie are loc in contextul majorarii cu aproape 90% a daunei medii pe dosarele de vatamari corporale, care a dus la cea mai mare valoare de pana acum a daunei medii totale, potrivit UNSAR, conform News.ro.

”Subliniem ca ritmul de crestere al daunei medii in cel de-al doilea trimestru al anului 2016 fata de primul trimestru al aceluiasi an a fost de doua ori si jumatate mai mare decat ritmul de crestere al primei medii: prima medie RCA a crescut cu 6,2%, in timp ce dauna medie a crescut cu 15%”, se arata in comunicat.

Insa UNSAR foloseste doar o parte din datele semestriale publicate de catre ASF privind piata RCA. Astfel, valoarea medie a daunei pentru pagube materiale, in cazul accidentelor acoperite de politele RCA, a fost in trimestrul al doilea din acest an de 7.898 lei, in crestere cu 15% fata de trimestrul anterior - cand dauna medie a fost de 6.874 lei - si cu 11% peste nivelul atins in al doilea trimestru din 2015, de 7.097 lei.

Insa datele ASF mai arata ca, in ultimul an, ritmul de crestere a presturilor RCA a depasit semnificativ ritmul de crestere a daunelor. Comparativ cu trimestrul al doilea din 2015, cand valoarea medie a fost de 629 lei, pretul mediu al unei polite RCA a crescut cu 26% in perioada aprilie-iunie 2016, arata datele ASF., fata de 11%, cat a fost rata de crestere a daunelor medii.

Totusi, UNSAR sustine ca datele ASF ar arata ca asiguratorii nu pot acoperi integral, in acest moment, daunele si celelalte costuri doar din primele brute incasate, iar situatia se poate inrautati, avand in vedere ca daunalitatea pe segmentul RCA este pe un trend ascendent. Aceste reactii vin in contextul in care transportatorii acuza cresterea accelerata a costurilor cu RCA in ultimul an, unele tarife crescand si de cinci ori, si se pregatesc pentru declansarea unui protest la nivel national.


In plus, Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) a acuzat, joi, firmele de asigurari ca depasesc termenul legal in peste 70% dintre platile de daune realizate in baza politelor obligatorii de raspundere civila obligatorie (RCA), iar in 85% din plati, daunele sunt achitate doar partial. Inrautatirea situatiei pe segmentul RCA vine in contextul in care piata este in prezent zguduita de falimente si de alte probleme inregistrate de principalii jucatori de pe piata. Companiile Astra si Carpatica Asig au intrat in faliment, iar City Insurance si Euroins se afla in diverse proceduri speciale impuse de catre ASF.

In urma intrarii in procedura de faliment a Carpatica Asig, masura anuntata recent de catre ASF, pe piata RCA raman doar nou jucatori:Grawe (ultimul intrat), Euroins, City Insurance, Allianz-Tiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama si Uniqa.
(Vom reveni)

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri