Aprobarea propunerilor de modificare a Codului Fiscal, asa cum sunt prezentate de presa, ar insemna o tragedie nationala, in sensul ca vom ajunge la un dezechilibru major intre capital si resurse umane, iar un astfel de transfer al contributiilor, exclusiv pe angajati, nu prea mai exista nicaieri in lume, a declarat, miercuri, pentru News.ro, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa”, Bogdan Hossu.

Liderul sindical a precizat ca nu a primit niciun document de la Ministerul de Finante privind modificarea Codului Fiscal, dar daca proiectul prezentat de presa este real, rezultatele vor fi dezastruoase, informeaza News.ro.

"Ar fi o tragedie nationala in sensul ca deja avem un dezechilibru major intre capital (61,5 la suta) si resursa umana (38,5 la suta) care se resimte la distributia cresterii economiei nationale. Este un dezechilibru si acest transfer, care nu prea mai exista in lume, si care anuleaza taxele angajatorilor, va accentua si mai mult proasta distributie a cresterii economice”, considera Hossu.

El a mai spus ca al doilea element este faptul ca se va crea o gaura suplimentara la fondurile sociale care au contributia angajatului limitata la de cinci ori salariul mediu pe economie, in timp ce contributia angajatorului era pe total fond.

"Chiar daca se transfera plata contributiilor, apare o gaura in structura respectiva. E ca atunci cand s-a introdus limitarea de cinci la suta in sanatate si au fost obligati sa ii puna pe cei care nu au venituri sa contribuie ca sa acopere aceste gauri”, a mai spus Bogdan Hossu.

Liderul sindical crede ca daca s-ar modifica in acest fel Codul fiscal, Guvernul probabil va incerca sa creasca salariul minim, dar Executivul nu poate controla cresterile nete la agentii economici, ceea ce va duce la scaderea substantiala a tuturor veniturilor salariale nete.

Totodata, presedintele CNS "Cartel Alfa” sustine ca o modificare radicala a Codului fiscal ar fi trebuit discutata, din punct de vedere tehnic, in Comisia Nationala Tripartita pentru ca efectele vor fi structurale si ar fi fost necesara o analiza profunda.

Contributiile de asigurari sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5 la suta la 21,7 la suta, iar pentru sanatate (CASS) de la 5,5 la suta la 8,9 la suta, potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal obtinut de Profit.ro. In schimb, angajatorii vor fi scutiti de CAS pentru conditii normale de munca, precum si de CASS. Masura va afecta persoanele cu activitati independente care, in prezent, datoreaza 10,5 la suta si 5,5 la suta. Povara taxarii se va dubla in cazul lor.

Angajatorii vor achita doar CAS pentru conditii deosebite sau speciale de munca, de 4,2 la suta, respectiv 8,2 la suta. Astfel, contributiile sunt aproape integral mutate in sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activitati independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) si profesiile libere.

Pentru a atenua impactul majorarii contributiilor asupra salariatilor, proiectul prevede masuri care vizeaza salariul mediu brut. Totusi, atat timp cat contributiile sunt transferate preponderent persoanei fizice, exista riscul ca impactul sa fie resimtit asupra salariilor negociate la valoarea bruta.

In prezent, contributiile sunt defalcate intre angajat si angajator astfel:

Angajatul datoreaza 10,5% - CAS, 5,5% - CASS, 0,5% - somaj
Angajatorul datoreaza 15,8% - CAS in conditii normale de munca (se adauga 5 pp pentru conditii deosebite si 10 pp pentru conditii speciale), 5,2% - CASS, 0,5% - somaj.

Prin proiect, contributiile vor fi:

Angajatul va datora 21,7% - CAS, 8,9% - CASS
Angajatorul va datora 4,2% pentru conditii deosebite si 8,2% pentru conditii speciale de munca - CAS, 0,8% - somaj
Angajatorii mai platesc contributii pentru fondul de concedii medicale, fondul de accidente de munca si fondul de creante salariale. Si aceste contributii sunt in usoara scadere. Prin urmare, contributiile datorate de angajatori se reduc, in timp ce se majoreaza cele individuale.

Per total, rata de taxare se micsoreaza, insa pentru persoanele cu activitati independente va fi o majorare semnificativa care va resimtita pentru ca vor datora 21,7% si 8,9% fata de 10,5% - CAS si 5,5% - CASS. Practic, odata cu intrarea in vigoare a modificarilor Codului fiscal rata de taxare a PFA se va dubla si va ajunge la un nivel similar cu cel al salariilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri