Datoriile companiilor romanesti catre bugetul de stat au crescut in ultimul an de pana la 5,6 ori, de la 13 miliarde la 84 de miliarde de lei, iar intarzierile la plata facturilor a bagat in faliment peste 1.500 de firme, a declarat Aurimas Kacinskas, general manager, CreditInfo, companie specializata in furnizarea produselor si serviciilor de management al riscului comercial.

Potrivit unui raport realizat de CrediInfo, cel mai afectat a fost sectorul constructiilor, unde exista facturi neincasate de peste un an si jumatate. "Aceste intarzieri se propaga exponential in sistem, astfel incat companiile cu restante mari la incasari au devenit, la rndul rau-platnice, cu intarzieri care au depasit chiar si opt ani", a spus Aurimas Kacinskas (foto).

Cresterea datoriilor la bugetu de stat din decembrie 2015 pana in iunie 2016 reprezinta cauza unui numar de 84.000 de companii, care au inregistrat datorii noi in 2016, in valoare de 63 de miliarde de lei. Dintre acestea, 30% sunt inactiv iar valoarea in lei a datoriilor in iunie a fst de 43 de miliarde de lei.

Raportul CreditInfo vizeaza de asemenea, situatia falimentelor, comportamente de plata si profitabilitatea firmelor in functie de domeniul de activitate si regiune. Totodata, raportul evidntiaza ca numarul companiilor care si-ua intrerupt activitatea (prin dizolvare, insolventa sau suspendare) este in scadere comparativ cu anii precedenti.

Din punct de vedere al regiunii, cele mai multe companii care si-au intreurpt activitatea in 2016 sunt inregistrate in regiunea Bucuresti-Ilfov (19,69%), urmata de regiunile Nord-vest (13,59%) si Centru (11,49%). "Trebuie avut in vedere faptul ca aceste cifre se raporteaza la regiunile cu cel mai mare numar de companii inregistrate. La nivelul tarii, cea mai riscanta regiune este Sud-vest, unde sunt inregistrate 3.502 companii invactive in timp ce numarul companiilor active a ajuns la 95.462", a mai spus Aurimas Kacinskas.

Cele mai multe companii falimentare au ca obiect de activitate comertul (26,9%), constructiile si afacerile imobiliare (9,19%), respectiv afacerile de productie (6,30%). Bucurestiul este pe primul loc in privinta numarului de companii inactive, avand si cel mai mare numar de companii inregistrate la Registrul Comertului, urmat de judetele Brasov si Bihor. Cea mai importanta cauza a intrarii in stare de inactivitate o reprezinta incapacitatea de plata, situatie intalnita in cazul a 76,6% dintre companiile analizate. Toate acestea au inregistrat pierderi nete.

"Media circuitului de bani cash a fost de 577 de zile in cazul companiilor declarate falimentare in 2016. Daca acest lucru s-ar produce in sistemul bancar, debitorii ar fi executati imediat. Paradoxal, business-ul din Romania accepta intarzierile cu un fel de resemnare. Companiile simt din ce in ce mai mult nevoia de a avea la dispozitie un instrument de incredere pentru a verifica comportamentul de plata al viitorilor parteneri sau clienti, respectiv un raport de credit", este de parere Aurimas Kacinskas, managing director.

Aurimas Kacinskas: Piata constructiilor traverseaza momente foarte grele

In realitate, piata constructiilor din Romania traverseaza momente foarte grele, mai spune el. "Polarizarea extrema generata de lipsa de finantare cronica a acestei piete a facut ca 5 % din firmele de constructii (in special straine) sa aiba peste 50 % din lucrarile din piata. Lucrarile sunt castigate la preturi foarte mici (in pierdere sau maxim break even estimat ) urmand ca profitul efectiv sa se obtina din neplata sau plata partiala a subcontractantilor care nu au forta sa mearga direct in licitatii. Aici este marea tragediei a pietei constructiilor: presiunea sistematica pe subcontractanti pana la inchiderea lor. Asa s-a ajuns la o crestere masiva a arieratelor in zona constructiilor ceea ce genereaza o mai mare neincredere a sistemului bancar, de asigurari, si, astfel, s-a creat un cerc vicios in care majoritatea firmelor de constructii graviteaza".

Termenele de plata in constructii au ajuns in mod constant catre 150- 180 de zile, imposibil de sustinut pe termen lung, adauga Aurimas Kacinskas. "Si asta in conditiile in care investitiile private au fost motorul cresterii in acest an deoarece bugetul de investitii al statului este cheltuit in proportie de aproximativ 30 % in acest exercitiu bugetar. Calitatea in constructii a scazut dramatic tocmai datorita problemelor coroborate si cu lipsa cronica de forta de munca locala calificata".

Creditinfo Romania este o companie specializata in colectarea si furnizarea informatiilor de afaceri din surse deschise si proprii. Cu ocazia „Credit Information Day”, compania a trimis joi, 22 septembrie, peste 100 000 de emailuri cu rapoarte proprii catre firme active din Romania.

"Este prima initiativa sociala de acest gen de la noi tara, care are loc concomitent cu alte piete la nivel global. „Am vrut sa transmitem un mesaj de transparenta si indemn catre antreprenori si manageri, de a-si verifica imaginea din surse externe si de a folosi un astfel de instrument pentru o mai buna intelegere a viitorilor clienti si posibilitatea de a prezice comportamentul lor de plata", a declarat Aurimas Kacinskas, managing director.

Aceste rapoarte contin informatii despre: identificare si inregistrare, date fiscale, actionari/asociati si administratori, date financiare, comportament de plata, informatii juridice si analiza riscului de creditare. Aceste informatii pot fi folosite pentru a intelege care este imaginea companiei tale in ochii partenerilor de afaceri, dar si pentru: aplicarea pentru credit, negocierea conditiilor de plata a furnizorilor, aplicarea pentru fonduri europene si imprumuturi de la stat etc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri