Vacantele au dus la reducerea depozitelor populatiei din banci. Depozitele deschise de catre populatie la bancile din Romania au scazut in august pentru a doua luna la rand, cu 415 milioane lei fata de luna precedenta, pana la 153,89 miliarde lei (34,55 miliarde euro). Fata de aceeasi perioada din 2015, depozitele deschise sunt mai mari cu 9,2% fata de aceeasi perioada din 2015, arata calculele News.ro, pe baza datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), scaderea economiilor fiind un fenomen obisnuit in perioada vacantelor.

La finalul lunii iulie, valoarea depozitelor populatiei era de 154,3 miliarde lei. Astfel, la finalul lunii august, populatia avea depozite in lei la banci de 96,94 miliarde lei si depozite in valuta de 56,95 miliarde lei. In perioada august 2015 - august 2016, depozitele in lei ale persoanelor fizice au avansat cu 10,5%, iar cele in valuta - cu 6,9%, conform News.ro.

In total, depozitele din banci ale populatiei si firmelor au ajuns la 258,5 miliarde lei (echivalent cu 58 miliarde euro) la finalul lunii august, in crestere cu 0,5% fata de iulie si cu 11,8% comparativ cu aceeasi perioada din 2015. In urma acestor evolutii, populatia si firmele si-au consolidat pozitia de creditor net fata de sistemul bancar, in conditiile in care valoarea depozitelor din banci este cu 20% mai mare fata de valoarea totala a creditelor luate la 31 august, de 215,4 miliarde lei (48,4 miliarde euro).

Ultimele date statistice arata o crestere accelerata a salariilor in ultimele luni. Castigul salarial mediu net la nivel national a crescut cu 12,4% in ultimul an, pana la 2.078 de lei (echivalent cu 463 euro) in luna iulie 2016. In plus, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a crescut de la 1.050 de lei pana la 1.250 de lei. Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an si de care depinde puterea de cumparare a populatiei, este in prezent semnificativ sub estimarile analistilor, ajungand la -0,2% in luna august.

Sursa foto: AntonMaltsev / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri