Actiunile societatilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pot fi cumparate de investitori si pe credit, prin tranzactii in marja, potrivit noului Cod Bursier care a intrat in vigoare pe 20 septembrie, a informa BVB.

Pentru a realiza tranzactii de cumparare in marja, investitorii trebuie sa deschida un cont de marja la una dintre societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) care tranzactioneaza la BVB si sa incheie un contract privind derularea acestui tip de operatiuni, in baza unui credit acordat de intermediar pentru achizitionarea de valori mobiliare,anunta NewsIn.

"La deschiderea contului in marja, investitorii vor depune garantii reprezentand echivalentul a cel putin 50% din valoarea de piata a valorilor mobiliare ce urmeaza a fi achizitionate, garantii care pot fi constituite sub forma de numerar sau de valori mobiliare", potrivit BVB.

Pe parcursul derularii contractului de cumparare in marja, valorile mobiliare vor fi evaluate si monitorizate zilnic de intermediar. Pentru eliminarea pierderilor, in cazul in care valoarea contului in marja scade sub un anumit nivel, in contractul dintre investitor si societatea de investitii va fi inclusa o clauza referitoare la ordinul de vanzare automata.

"Tranzactiile in marja vor creste lichiditatea pietei, dar volumul acestor operatiuni depinde de nivelul de creditare de care se pot bucura societatile de servicii de investitii financiare din partea bancilor, pentru ca intermediarii vor fi nevoiti sa apeleze la credite pentru finantarea acestor operatiuni", a mai spus Stere Farmache.

Noul Cod bursier introduce si tranzactiile de vanzare in lipsa la BVB. Aceste operatiuni pot fi initiate numai cu un numar limitat de simboluri bursiere, care vor fi selectate dintre cele mai lichide titluri admise la tranzactionare pe piata reglementata administrata de BVB. "Lista valorilor mobiliare eligibile pentru realizarea de tranzactii de vanzare in lipsa va fi publicata de BVB numai dupa aprobarea reglementarilor Depozitarului Central privind amprumutul de actiuni, moment care va trebui sa preceada debutul operatiunilor de vanzare in lipsa pe piata bursiera", potrivit BVB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri