Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe pietele externe 1 miliard de euro, prin redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni cu scadenta in 2028. Cererea din partea investitorilor a trecut de 2 miliarde de euro, potrivit Reuters. Datele anuntate anterior de Ministerul Finantelor privind planurile de imprumut pentru anul acesta indicau un necesar al statului de imprumut de pe pietele externe de aproximativ 750 de milioane de euro.

Randamentul indicativ a coborat la 2,15-2,20%, fata de 2,3% anuntat initial, in contextul cererii solide din partea investitorilor.

Aranjorii emisiunii sunt Citigroup, JP Morgan, RBI, SG CIB si UniCredit.

Romania are rating Baa3/BBB-/BBB- (perspectiva pozitiva/stabila/stabila) din partea celor trei mari agentii de evaluare financiara, Moody’s, Fitch si S&P. Toate cele trei calificative sunt in categoria recomandata pentru investitori, ceea ce creste atractivitatea obligatiunilor Romaniei pentru potentiali cumparatori si, implicit, conduce la dobanzi mai mici pentru statul roman.

Programul de imprumuturi al Ministerului Finantelor prevedea pentru 2016 ca statul sa atraga de pe pietele externe 3 miliarde de euro, iar de la inceputul anului a imprumutat 2,25 miliarde de euro. Astfel, in februarie Ministerul Finatelor a atras 1,25 miliarde de euro de pe pietele externe, iar in luna mai 1 miliard de euro.

Emisiunea redeschisa acum de Ministerul Finantelor este cea lansata in mai, cand statul a vandut obligatiuni la un randament de 2,99%.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri