Piata de asigurari RCA constituie in continuare terenul fertil al luptei pentru cota de piata si tensiuni, in pofida schimbarilor majore care au avut loc in industrie in ultimul an si a deciziilor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) de aliniere financiara prudentiala, conform Solvency II. Astfel, exista, in continuare, o concentrare semnificativa (de peste 70%) din portofoliul RCA din Romania in mainile a cativa asiguratori, potrivit unui raport ASF pentru prima jumatate a anului 2016.

Daca la inceputul anului 2015 pe piata de asigurari RCA isi desfasurau activitatea un numar de 11 societati de asigurare autorizate de ASF, odata cu 2016, au mai ramas doar noua jucatori intrucat ABC Asigurari a solicitat retragerea autorizatiei in cursul anului, iar Astra Asigurari, unul dintre cei mai importanti jucatori pe acest segment de-a lungul timpului, a intrat in faliment.

In cazul Astra Asigurari, ca urmare a lipsei sprijinului financiar din partea actionarilor si imposibilitatii atragerii unui investitor, a fost declansata procedura falimentului la finele lunii august 2015, in conditiile in care societatea se afla deja in administrare speciala inca din februarie 2014. Prin declansarea falimentului Astra Asigurari si-a pierdut dreptul de a mai subscrie noi polite de asigurare, inclusiv polite RCA.

In cursul anului 2016, ASF a stabilit, in urma evaluarilor, faptul ca si Carpatica Asig ar trebui sa fie lichidata prin procedura obisnuita de insolventa, dupa ce s-a aflat o buna perioada in procedura de rezolutie, si s-a hotarat inchiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan de redresare, respectiv constatarea starii de insolventa, declansarea procedurii de faliment si retragerea autorizatiei de functionare.

Ca urmare a deprecierii semnificative a indicatorilor financiari, in prezent mai sunt si alti doi jucatori importanti pe piata RCA - Euroins si City Insurance (impreuna reprezentand in al doilea trimestru al anului 2016 aproximativ 30% din piata RCA) pentru care ASF a luat diferite masuri prudentiale. In concluzie, piata RCA a fost supusa unor socuri semnificative in anii 2015-2016 cu jucatori importanti aflati fie in insolventa fie in dificultate financiara.

Batalia pentru cota de piata pe RCA

Ulterior falimentului Astra Asigurari (iesirii din piata a unui competitor din top 3), s-a observat ca redistribuirea pietei s-a realizat intre un grup restrans de societati, respectiv Asirom, Carpatica, Euroins si City, remarcandu-se cresterea fulminanta a Asirom pana la nivelul de aproximativ 26% din piata RCA (Asirom si-a dublat practic cota de piata in primele 6 luni ale anului 2016).

"Se observa o concentrare semnificativa catre primii asiguratori din top, ajungandu-se la situatia in care primii patru asiguratori sa cumuleze peste 70% din portofoliul de RCA din Romania", arata raportul ASF. In ceea ce priveste istoricul competitiei pe piata RCA si lupta pentru castigarea unei cote de piata cat mai ridicate, exerienta anilor 2011-2015 arata ca in mod traditional piata RCA a fost dominata de 3-4 asiguratori mari, in timp ce ponderile celorlalti jucatori au fost mult mai reduse, sau chiar nesemnificative.

Astfel, si la finele anului 2015 si in prima parte a anului 2016 societatile cu cea mai mare pondere in piata RCA erau Euroins, Carpatica si Asirom care detineau impreuna peste jumatate din piata (51,18% la finele lui 2015 si 61% la jumatatea lui 2016).

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri