Bancile din Romania au devenit tot mai interesate de o anumita nisa cu risc scazut din agricultura, si anume acordarea de credite fermierilor care beneficiaza de subventii agricole pe baza adeverintelor oferite de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), avand in vedere ca toamna este momentul in care agricultorii se confrunta cu cele mai mari cheltuieli.

Mecanismul de finantare presupune ca fermierii imprumuta bani de la banca pentru a plati cheltuielie aferente activitatilor agricole, iar banii urmeaza sa fie returnati in momentul in care subventiile vor fi incasate de la Uniunea Europeana. Mai multe banci au lansat oferte speciale pentru prefiantarea subventiilor, una dintre cele mai sigure afaceri cu sectorul agricol, in conditiile in care garantia este chiar subventia.

Banca Comerciala Carpatica, controlata de Patria Bank, a lansat luni o finantare pentru persoanele fizice sau firme din agricultura.

“In baza colaborarii bancii cu APIA, agricultorii pot obtine, in avans, pana la 90% din valoarea subventiei cuvenite, apeland la creditul oferit de Carpatica in conditii foarte avantajoase. Astfel, documentatia pentru acest imprumut este minima, iar solicitarile clientilor si analiza dosarelor se finalizeaza cu promptitudine”, se arata intr-un comunicat al bancii, conform News.ro.

Rambursarea imprumutului se poate realiza fie in transe, fie integral, la scadenta, in functie de modul de virare a subventiilor de catre APIA. Anterior, OTP Bank Romania a semnat conventiile cu APIA si Fondurile de Garantare, prin care fermierii care solicita finantari pentru efectuarea lucrarilor agricole pot obtine un avans de pana la 140% din valoarea subventiei pe suprafata pentru 2016, fara garantii suplimentare de la Fondurile de Garantare.

Recent, OTP Bank a lansat si un credit pentru dubla prefinantare a subventiilor APIA, pe care il vinde companiilor, persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor familiale si celor individuale care activeaza in agricultura.

Fermierii care primesc fonduri europene de la APIA au acces, la banci si IFN-uri, la credite cu o dobanda redusa la 2,5% si un comision de maximum 1%, decizie luata in urma unei intalniri ce a avut loc, in iunie, intre mediul bancar si ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri