Creditele neperformante reprezinta o problema veche a sistemului bancar la nivel global. Bancile europene au nevoie de "o actiune urgenta si cuprinzatoare" pentru rezolvarea acestei probleme si a modelelor de afaceri ineficiente care duc la profituri prea scazute, a avertizat FMI, trabsnute Reuters.

In analiza FMI referitoare la stabilitatea sectorului financiar mondial se arata ca profitabilitatea redusa, intr-un mediu cu dobanzi scazute si crestere lenta, poate eroda pe termen lung rezervele de capital, subminand capacitatea bancilor de a sustine redresarea economica, conform News.ro.

Avertismentul vine pe fondul ingrijorarilor provocate de soliditatea financiara a Deutsche Bank, care ar putea fi amendata de Departamentul de Justitie al Statelor Unite cu pana la 14 miliarde de dolari din cauza neregulilor in tranzactiile cu intrumente garantate prin ipoteci, inainte de criza financiara izbucnita in 2008.

Chiar daca Deutsche Bank nu este mentionata in raportul FMI, banca germana ar putea fi un subiect de discutii la reuniunea organizata in aceasta saptamana de FMI, Banca Mondiala si Institutul pentru Finante Internationale. Intre participanti se va afla si directorul general al Deutsche Bank, John Cryan.

”In zona euro, excesul de credite neperformante si efectul negativ al problemelor structurale asupra profitabilitatii necesita actiuni urgente si cuprinzatoare. Reducerea creditelor neperformante si rezolvarea deficitelor de capital la bancile slabe sunt prioritare”, se arata in raportul Fondului.

Raportul recomanda autoritatilor de reglementare europene si guvernelor sa intareasca prevederile referitoare la insolventa, pentru a permite bancilor sa prescrie mai rapid creditele neperformante, in timp ce bancile vulnerabile trebuie consolidate in unele mai solide, iar costurile sa fie reduse.

”Exista prea multe sucursale cu prea putine depozite si prea multe banci cu costuri de finantare cu mult peste ale altor institutii financiare”, afirma intr-un comunicat Peter Dattels, director la FMI petru piete monetare si de capital.

In pofida vulnerabilitatii din Europa, FMI a constatat ca riscurile generale pentru stabilitatea financiara globala au scazut fata de ultimul raport, din aprilie. Redresarea preturilor resurselor naturale a ajutat unele piete emergente, iar temerile legate de incetinirea economiei chineze au fost atenuate de politicile guvernamentale de stimulare a cresterii economice. Socul initial al votului din iunie al britanicilor pentru iesirea din Uniunea Europeana a fost bine absorbit de piete si nu s-a extins la nivel global, potrivit FMI, care a notat ca impactul pare in prezent mai mult local decat global.

Sursa foto: Baramee Thaweesombat / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri