Dupa lansarea aplicatiei de tranzactionare Patria IBA, prin care clientii pot autoriza diverse tranzactii si operatiuni cu semnatura biometrica de pe un dispozitiv de tip tableta, durata deschiderii unui cont a scazut de la peste 30 de minute la aproximativ 10 minute (in conditiile in care documentatia este completa), a declarat Valentin Vancea, COO al Bancii Carpatica, in conferinta Banking 2.0, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu Visa, Patria Bank si Euronovate.

Aplicatia permite preluarea automata a datelor de identificare ale clientului din documente, fara a fi nevoie ca acesta sa completeze formulare pe suport de hartie, clientul urmand sa semneze fizic doar o singura data, pe contract. Pentru inceput, clientii pot realiza, prin acest serviciu, retrageri si depuneri din cont, ordine de plata, transferuri de bani, constituire de depozite si schimburi valutare.

Oficialul bancii a explicat ca acest proiect nu a fost facut cu scopul reducerii costurilor, acest lucru urmand sa fie vizibil doar cand hartia va fi eliminata total.

Dincolo de partea educationala, acest proiect isi propune sa atinga si acel segment al populatiei inca nebancarizat, dar cu potential. Un proiect de co-creation exista si pe zona aplicatiilor de credit, unde clientii persoane fizice sau IMM-uri isi introduc singuri in aplicatie o mare parte din datele respective.

„Am implementat un flux electronic de import de date, astfel incat in momentul in care un client introduce CUI-ul, se preiau automat toate datele. Este un element de diminuare a riscurilor operationale”, a explicat Vancea.

In paralel cu aceste initiative de digitalizare ale fiecarui jucator, reprezentantul Patria Bank spune ca ar fi extrem de important daca autoritatea pentru evidenta populatiei ar fi partener intr-un proiect de interogare si securizare a bazelor de date. Acest lucru ar ajuta foarte mult la reducerea fraudelor, in special pe zona de credite de consum persoane fizice, unde exista in continuare retele profesioniste, specializate in astfel de infractiuni.

„Este un demers de 3-4 ani, noi am colaborat punctual pentru prelucrarea unor baze de date. Pare ca nu se doreste o colaborare, este si o problema de legislatie a datelor personale, care inca este foarte stricta. Totusi, noi vrem doar un raspuns de tip da/nu – daca acel card de identitate exista”, a mai spus Valentin Vancea.

Rodica Tuchila, coordonatorul grupului de lucru pe digitalizare din Asociatia Romana a Bancilor, a subliniat ca acest proiect de coordonare cu Serviciul de evidenta a populatiei este unul vechi, motivele principale ale blocajului fiind legislatia stricta in domeniul protectiei datelor personale.

“Va trebui sa reluam demersurile si sa gasim solutia potrivita. Preocuparile noastre de a diminua riscurile sunt cu atat mai importante cu cat este in curs de implementare sistemul de plati instant, la interval de 15 secunde iar elementul de securitate este foarte important”, a declarat reprezentantul ARB.

Sistemul EBA de plati instant va fi disponibil in noiembrie 2017, va fi aplicabil platilor in euro din aria Uniunii Europene si va fi optionala pentru institutiile bancare din UE.

“Din punctul meu de vedere, in urmatorii ani platile instant vor fi regula si nu exceptia”, a mai spus Rodica Tuchila.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri