Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat vineri, in premiera, minuta ultimei sedinte de politica monetara, din 30 septembrie, sub forma unei descrieri, la persoana a treia, a principalelor discutii din cadrul sedintei, fara a prezenta citari ale pozitiilor participantilor. Potrivit minutei, discutiile au vizat pricipalele evolutii economice, fiscale si monetare din aceasta perioada.

In privinta politicii fiscale, membrii board-ului BNR au discutat de o posibila "relaxare a politicii fiscale si a celei de venituri in perioada urmatoare, data fiind executia bugetara din primele opt luni ale anului".

Cititi integral pe site-ul BNR minuta ultimei sedinte de politica monetara.

Datele publicate de Ministerul Finantelor arata ca deficitul bugetului general consolidat al statului a crescut in august la 3,1 miliarde lei, sau 0,4% din produsul intern brut (PIB), dupa ce ajunsese la 1,74 miliarde lei in iulie, in conditiile in care scaderea incasarilor la buget s-a atenuat fata de primele sapte luni ale anului.

"S-a remarcat si cresterea incertitudinii privind conduita pe orizontul de timp mai indepartat a acestor politici. In acest context, membrii Consiliului si-au reiterat preocuparea fata de ritmul inconstant de realizare a investitiilor publice si a reformelor structurale, de natura sa afecteze potentialul de crestere si competitivitatea economiei romanesti", se arata in minuta publicata de catre BNR, conform News.ro.

Minuta a dat un indiciu privind decizii de politica monetara in urmatoarea perioada, reducand sansele ingustarii coridorului dobanzilor pentru facilitatile permanente, una dintre variantele luate in calcul de catre analisti. "In acest context, o parte din membrii Consiliului au mentionat ca actualul coridor al ratelor dobanzilor la facilitatile permanente ale BNR este de natura sa ofere o mai mare flexibilitate politicii monetare", arata minuta.

In privinta situatiei economice, sefii bancii centrale considera ca economia romaneasca nu se afla, inca, intr-o situatie de supraincalzire, in ciuda cresterii economice peste asteptari, de 6% in al doilea trimestru. Minuta sugereaza un posibil dezacord intre cei opt membri ai board-ului BNR in aceasta privinta.

"Unii membri ai Consiliului si-au exprimat in acest context preocuparea pentru dinamica deficitului de cont curent, notand ca acesta a consemnat aproape o dublare in trimestrul II – desi ramane in perimetrul sustenabilitatii –, ca urmare a majorarii semnificative a soldului negativ al balantei bunurilor si al balantei veniturilor primare. Alti membri ai Consiliului au semnalat insa temperarea adancirii deficitului extern in iulie, inclusiv pe fondul cresterii intrarilor de fonduri europene, precum si evolutia incurajatoare a investitiilor straine directe", arata minuta.

Membrii conducerii BNR urmaresc cu atentie cresterea rapida a salariilor, insa unii dintre ei considera ca dinamica este sustenabila, deoarece si productivitatea este in urcare. "S-a observat ca ritmul anual de crestere a castigului salarial mediu net pe economie s-a accelerat in intervalul aprilie-iulie. (...) Unii membri ai Consiliului au remarcat insa si semnificativa ameliorare a productivitatii muncii in trimestrul II, de natura sa compenseze integral sporul de ritm al castigurilor salariale din industrie", se arata in minuta.

In privinta cursului valutar, membrii board-ului BNR vad riscuri "in dublu sens la adresa cursului de schimb al leului, induse de mediul extern si de cel intern; acestea au ca surse deciziile de politica monetara ale bancilor centrale majore si ale celor din regiune, precum si evolutiile din economiile emergente, respectiv contextul intern si conduita politicii fiscale si de venituri".

Consiliul de Administratie al BNR a decis, in 30 septembrie, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an, nivel minim istoric, dar a redus, pentru a doua oara in acest an, ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in valuta de la 12% la 10%, in timp ce pentru pasivele in lei, rezervele minime au ramas la nivelul de 8%.

La sedinta Consiliului de Administratie al BNR au participat doar opt membri, dupa arestarea lui Bogdan Olteanu, in 29 iulie, acuzat de procurorii DNA de trafic de influenta si luare de mita. Intre timp, Olteanu a demisionat, insa Parlamentul va numi un alt viceguvernator al BNR in locul lui Bogdan Olteanu abia dupa alegerile parlamentare din decembrie, potrivit declaratiilor unor lideri politici.

Ceilalti membri ai Consiliului de Administratie al bancii centrale, care ia cele mai importante decizii in materie de politica monetara, sunt guvernatorul Mugur Isarescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorul Liviu Voinea, Marin Dinu, Daniel Daianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy si Virgiliu Stoenescu.

In comunicatul emis dupa sedinta de politica monetara de vineri, BNR a reiterat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. Analistii se asteptau ca banca centrala sa pastreze neschimbate instrumentele de politica monetara la a saptea sedinta din acest an, dar nu excludeau alte decizii de amploare mai mica, precum reducerea RMO.

Ultima taiere pe care a operat-o BNR a avut loc in ianuarie, cand a redus RMO in valuta de la 14% la 12%. Dobanda de politica monetara a fost diminuata ultima data in luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot atunci au fost reduse si ratele RMO pentru pasivele in lei cu doua puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Banca centrala imprumuta bancile care au nevoie de lichiditati la dobanda-cheie de 1,75% pe an, prin licitatii repo, iar coridorul simetric la care se situeaza dobanzile facilitatilor permanente este de +/-1,5%. Astfel, bancile cu exces de lichiditati primesc pentru depozitele tinute la BNR o dobanda de 0,25% pe an, iar pentru finantarea prin intermediul facilitatii de credit (credit Lombard), bancile platesc Bancii Nationale o dobanda de 3,25% pe an

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri