O lege referitoare la conversia creditelor din franci elvetieni in lei la cursul de schimb istoric, asteptata sa fie adoptata de Parlament saptamana viitoare, nu va avea un impact imediat asupra ratingurilor bancilor din Romania, potrivit Fitch Ratings.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat pe articole, marti, Legea conversiei creditelor din franci elventieni in lei la cursul istoric, insa proiectul nu a mai fost supus votului final din cauza lipsei de cvorum.

Agentia de evaluare financiara a explicat intr-un comunicat publicat joi ca imprumuturile in franci elvetieni reprezinta o parte neglijabila din totalul creditelor aflate in portofoliile bancilor carora Fitch le-a atribuit ratinguri, potrivit News.ro.

Potrivit Fitch, in cazul bancilor cu portofolii mai mari de credite in franci exista suficiente rezerve alocate pentru absorbirea posibilelor pierderi provicate de posibila conversie.

Deprecierea leului fata de francul elvetian, dupa 2007-2008, a facut tot mai dificil pentru imprumutatii dependenti de veniturile in lei sa isi plateasca ratele la credite, mai ales in cazul celor ipotecare.

Creditele ipotecare contractate de persoane fizice reprezinta cea mai mare parte a imprumuturilor in franci elvetieni.

Datele Bancii Nationale a Romaniei arata ca raportul mediu intre rate si venituri pentru imprumutatii ipotecari in franci elvetieni este ridicat, de 60%, iar 12,9% din creditele ipotecare in franci erau neperformante la sfarsitul lui 2015.

Discutiile din Romania referitoare la conversia acestor credite au loc de mai mult timp.

Potrivit BNR, conversia tuturor imprumuturilor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii va costa sectorul bancar 2,4 miliarde de lei (540 milioane euro). Suma este echivalenta cu aproximativ 50% din profitul net annual din 2016, bazat pe datele aferente primului semestru.

Fitch noteaza ca suma nu include rezervele deja constituite de banci pentru protectie fata de portofoliile de credite in franci elvetieni.

Conform datelor BNR, la sfarsitul lunii august in sectorul bancar romanesc existau imprumuturi in franci elvetieni echivalente cu 4,7 miliarde de lei, resoectiv 4,2% din totalul creditelor contractate de populatie pentru locuinte.

Expunerea nu este distribuita in mod egal, dat toate bancile evaluate de Fitch au o expunere negligabila la aceste portofolii sau au creat rezerve suficiente pentru a se asigura ca pot absorbi orice fel de pierderi provicate de cursul valutar, dupa adoptarea legislatiei de conversie.

Banca Transilvania, de exemplu, a adoptat deja o atitudine proactiva, oferind imprumutatilor in franci elvetieni, persoane fizice, opttiunea de conversie voluntara a imprumuturilor, in termeni favorabili.

Ratingurile individuale acordate de Fitch bancilor din Romania, respectiv BCR (BBB/persoectiva stabila), BT si Unicredit (BBB/persoectiva negativa) sunt in categoria bb, indicand calitatea de credit speculativ, determinata de predominarea unor active de calitate slaba si mediul operational dificil.

Proiectul de lege privind conversia creditelor din franci in lei nu va afecta imediat ratingurile bancilor, dar este un nou exemplu al orientarii cadrului legislativ in favoarea imprumutatilor, protejand drepturile consumatorilor in detrimentul bancilor, noteaza Fitch.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri