Ce determina un IFN nou aparut sa doreasca cu orice pret listarea pe Bursa? Pare surprinzator, in conditiile in care marii antreprenori fug de bursa, insa Gabriel Cretu, fondator al Adwisers Financial IFN, considera ca o listare "va reprezenta un certificat de buna purtare" pentru afacerea sa.

"Am copilarit cu aparitia bursei in Romania si in perioada respectiva multi dintre prietenii mei intrau in randul brokerilor de actiuni. Pot sa spun ca situatia actuala este o reflectare a modului in care a inceput acel demers in Romania [...] Toata lumea fuge acum de bursa si vedem asta in cifrele raportate la populatie si la economia Romaniei, care sunt foarte foarte mici, insa trebuie sa incepem de undeva", afirma Gabriel Cretu.

Noi credem ca aceasta listare va reprezenta un certificat de buna purtare si suntem hotarati sa ajungem acolo.

"Visul pana la capat este ca in 4-5 ani sa listam IFN-ul si sa luam o institutie financiara alaturi de noi. Astfel, cand dovedim ca stim sa ne facem treaba, vrem sa luam BERD in actionariat, sa ne listam si eventual sa emitem si niste bond-uri", spunea Cretu in cadrul evenimentului de lansare a Adwisers Financial IFN.

In prezent, pe Bursa de Valori Bucuresti, exista un singur IFN care a listat obligatiuni, Imocredit IFN, parte a grupului financiar Imofinance.

Primul pas pentru a urma acest vis este sa construiasca cu atentie un portofoliu.

Cretu subliniaza ca Adwisers are un plan de dezvoltare pe 5 ani pe care trebuie sa il parcurga, plan care ar trebui sa fie incununat cu o listare la bursa. "Dupa ce ne construim un portofoliu vom apela cel mai probabil la finantari bancare, pentru a refinanta acest portofoliu, urmand ca apoi sa facem o emisiune de obligatiuni", puncteaza managerul cateva dintre bornele acestui plan de dezvoltare.

Finantarea initiala a fost asigurata insa prin imprumuturi de la persoane fizice sau companii, care au avut incredere in modelul de business al Adwisers IFN si care isi doresc un randament mai mare pentru investitia lor, pentru ca in cativa ani - cand IFN-ul va fi auditat - sa poata aplica pentru finantare bancara.

Adwisers Financial activeaza in zona creditarii IFN-urilor care au probleme in a se finanta prin banca, din diferite motive, si are in pipeline credite de 700.000-800.000 de euro.

Puteti urmariti integral emisiunea Profesionistii in Banking cu Gabriel Cretu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri