Legea darii in plata a produs mai mult disconfort si galagie decat efecte coerente si sustenabile, avand in vedere ca observam o reluare a creditarii si revenirea la nivelul inregistrat in primavara, potrivit declaratiilor facute de Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance.

Ofertele bancilor au fost aproape in intregime ajustate la caracteristici aliniate cu cererea- avans de 20-25% si dobanzi in plaje rezonabile.

Legea darii in plata si efectele pe termen scurt

Potrivit datelor Kiwi Finance, inca de la inceput au fost vizibile mai multe efecte:

  • cele mai multe banci au majorat avansul pe care il cer de la clientii care solicita un credit de achizitie de locuinta, iar unii dezvoltatori, cu proiecte imobiliare aflate in faze incipiente, au preferat sa inghete temporar lucrarile.
  • incetinirea creditarii intr-o perioada cum nu se poate mai convenabila pentru clienti, in care dobanzile se aflau la un minim istoric si costurile bancare erau mult diminuate fata de anii anteriori.
  • diminearea vanzarilor in industriile colatorale (mobilier, materiale de constructii, electrocasnice.

”In acelasi timp, bancile care au aliniat de la inceput avansul la puterea de accesare a clientilor (20-25%) au fost suprasolicitate de cereri noi de creditare, ceea ce a condus la timpi foarte mari de raspuns si procese lungi de analiza. Astfel, putem spune ca o lege cu ‘beneficii’ reduse si punctuale a produs mai mult disconfort si galagie decat efecte coerente si sustenabile”, subliniaza Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Conform afirmatiilor sale, aceasta este si parerea noilor clienti ai bancilor, care au accesat anul acesta credite ipotecare in timpul dezbaterilor si al aprobarii legii. Ei au fost cei mai afectati de timpul indelung de asteptare, tot ei fiind si cei care considera ca noua legislatie nu aduce beneficii reale.

Incepand din luna mai, toti cei care au probleme la rambursarea creditului ipotecar au posibilitatea sa inceapa demersurile pentru darea in plata. Astfel, daca sunt parcurse toate etapele impuse prin Legea 77/2016, in termen de putin peste o luna de la notificarea bancii, cei care au contractat un astfel de credit devin liberi de orice datorie catre banca. In acest context, piata de creditare nu putea ramane fara ecou, bancile regrupandu-se imediat.

Conform estimarilor brokerului de credite imobiliare, preturile imobilelor urmeaza un trend sustenabil crescator care se va pastra. In acest context, actorii din piata imobiliara au redevenit optimisti. Este si cazul Wizmo.ro, o noua platforma de anunturi imobiliare care a fost lansata la inceputul lunii iunie, perioada ce a coincis cu intrarea in vigoare a legii darii in plata. Printre principalii jucatori de pe piata de platforme imobiliare sunt imobiliare.ro, imobiliare.net si storia.net.

"Nu am considerat ca fiind o piedica noua situatie din piata. In plus, mai devreme decat ne asteptam, cautarile s-au intensificat pe site. In luna octombrie, traficul inregistrat de catre Wizmo.ro a crescut cu 60%, iar timpul de cautare per vizitator s-a marit cu 30% fata de luna precedenta”, spune Maarten Deboo, CEO, Wizmo.ro.

Kiwi Finance a fost infiintata in anul 2003. Pana in prezent a intermediat credite in valoare de 810 milioane euro, fiind prezenta in 35 de orase ale Romaniei.

Wizmo.ro este o platforma imobiliara dedicata in aceeasi masura segmentului rezidential si celui de business. Investitorii sunt belgieni, echipa de marketing este mixta, iar cea de development este in Cluj.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri