BNR a atras vineri de la banci 1,505 miliarde lei (429 milioane euro), reprezentand contravaloarea certificatelor de depozit cu scadenta la trei luni pentru care a organizat o licitatie si pentru care ofera o dobanda medie de 8,71% pe an.
Tot vineri, insa, au avut scadenta alte certificate de depozit pe trei luni in valoare de doua miliarde lei, iar diferenta de 500 milioane lei care a ramas in piata a sporit lichiditatea interbancara, motiv pentru care dobanzile au scazut pana la 7,0-7,5% pe an de la 7,5-8,0% pe an cat erau joi, informeaza NewsIn.

BNR a afisat, in prima parte a zilei de vineri, o medie a dobanzilor overnight de 7,03% la depozitele atrase (BUBID), in scadere cu 0,56 puncte procentuale fata de dobanda de joi, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 8,16% pe an, respectiv cu 0,35 puncte mai putin decat in ziua precedenta.

Cursul oficial afisat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru moneda europeana a fost de 3,5062 lei, cu 31 lei vechi (0,09%) mai putin pentru un euro decat joi, iar pentru moneda americana, cursul a fost de 2,7932, cu 47 lei vechi (0,16%) mai putin decat in ziua precedenta. "BNR organizeaza luni licitatia saptamanala obisnuita pentru depozitele la o luna.In conditiile in care miercuri va ajunge la scadenta un depozit similar in valoare de 2,69 miliarde lei, ne asteptam ca bancile comerciale sa liciteze, luni, o suma apropiata", a spus economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

El a mai explicat ca din acest motiv, se asteapta ca dobanzile sa creasca spre nivelul dobanzii de politica monetara de 8,75% pe an in prima parte a saptamanii. Spre sfarsitul saptamanii urmatoare, insa, dobanzile interbancare ar putea sa scada brusc pe fondul finalului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii din 23 octombrie pentru care toate bancile prefera sa isi pastreze un surplus de lichiditate in lei.

BNR anunta suma pe care vrea sa o atraga in certificate de depozit la trei luni in fiecare zi de miercuri din a doua saptamana a fiecarei luni. A doua zi, joi, organizeaza licitatia, la care banca centrala poate sa accepte ofertele sumele si dobanzile licitate de bancile comerciale si tot atunci, BNR anunta si dobanda la care a acordat certificatele. Decontarea propriu-zisa a banilor are loc, insa, vineri - in ziua urmatoare.

Banca centrala a mai atras in luna octrombrie 3,454 miliarde lei in depozite la o luna pentru care ofera o dobanda de 8,75% pe an, iar la ultima licitatie pentru certificate de depozit cu scadenta la trei luni din septembrie a atras 1,125 miliarde lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri