Mostenirea crizei datoriilor continua sa bantuie Europa, iar tari precum Portugalia si Italia au in continuare probleme de crestere economica si de calitate a activelor. Pe de alta parte, Irlanda si Spania isi revin, a spus la un eveniment dedicat presei Christian Schulz (foto), European Economics Director in cadrul Citi. Ce estimari are gigantul american pentru tarile PIIGS, zona euro si pentru varful de lance al continentului, Germania.

"Cea mai mare preocupare ramane mostenirea crizei europene, adica faptul ca somajul ridicat si cresterea economica slaba au dus la o deteriorare a calitatii activelor, in special la periferie. Unele tari au rezolvat aceasta problema, Irlanda si Spania, dar altele nu, cel putin nu complet, cum este cazul Portugaliei si a Italiei", a explicat Schulz.

Economistul considera ca o solutie sistemica, completa, pentru problemele din Italia si Portugalia este putin probabila si de aceea analistii Citi sunt sceptici cu privire la cresterea economica a Italiei si mai putin ingrijorati de cea a Spaniei.

Potrivit estimarilor Citi, Italia ar urma sa creasca in 2017 cu doar 0,5% din PIB, Portugalia cu 1,1%, in timp ce Spania cu 2,3%, iar Irlanda cu 4,1%.

Totusi, pe ansamblu, economia Europei de Vest va fi stabila in 2017, in principal datorita cererii interne. "Investitiile isi revin, gospodariile beneficiaza de cresterile salariale modeste si de inflatia scazuta, ceea ce inseamna ca puterea de cumparare a populatiei creste. Somajul este in scadere, iar guvernele nu mai fac economii in general", sintetizeaza Christian Schulz.

Zona euro va inregistra o crestere economica de 1,6% in acest an si de 1,4% in 2017, locomotiva Occidentului - Germania - urmand sa inregistreze un avans al PIB de 1,5% anul viitor.

Perspectivele in Europa de Vest sunt in general bune, dar sunt riscurile politice, care pot sa schimbe totul anul viitor: alegerile din Franta, Olanda si Germania, dar si riscurile politice din afara Europei.

Tara Crestere 2016 (% din PIB) Crestere 2017 (% din PIB)
Portugalia 0,9% 1,1%
Italia 0,7% 0,5%
Irlanda 5,2% 4,1%
Grecia -0,3% 0,5%
Spania 3,1% 2,3%
Zona Euro 1,6% 1,4%
Germania 1,8% 1,5%

Ce inseamna cresterea Occidentului pentru Sudul si Estul Europei?

In teorie, o revenire stabila a economiilor occidentale este o veste buna pentru tarile din Europa de Est, cum este si cazul Romaniei, pentru ca aceste economii, dependente in general de cererea interna a tarilor dezvoltate, nu vor mai fi trase in jos de factori externi.

Totusi, potentialul de crestere in Est va depinde si de politica BCE, care va reduce gradual stimulii monetari si ii va elimina total pana in 2018, dar mai ales de politicile factorilor de decizie din fiecare economie de la periferia Europei. Economistul Citi sustine ca economiile est europene trebuie sa mentina stabilitatea bugetara si inflatia in limite normale, dar sa continue in acelasi timp si reformele structurale incepute.

"In ceea ce priveste Brexitul as fi relativ linistit. Pana la urma, Brexit-ul nu va avea loc pana in 2019. Am avut incertitudinile initiale la referendum, iar impactul a fost foarte foarte redus pentru restul Europei. As fi surprins daca evenimente de anul viitor, in afara de alegerile din Germania, ar determina un impact semnificativ asupra Brexit-ului si Uniunii Europene", a completat Schulz.

Pe de alta parte, o preocupare mai mare tine de mandatul lui Donald Trump, pentru ca acesta poate influenta pe 3 canale cresterea economica din Europa si din restul lumii.

  1. Incertitudinile cu privire la faptul ca Trump nu are experienta politica si economica pot dauna cresterii economice in SUA, in contextul in care companiile si analistii nu stiu cum va raspunde viitorul presedinte provocarilor economice sau din politica externa
  2. Pe de alta parte, ideile lui Trump referitoare la stimulii fiscali, taieri de taxe si dereglementare sunt favorabile cresterii economice, dar este discutabil daca le poate implementa.
  3. Restrictionarea comertului si a migratiei, masuri anuntate in campanie de Donald Trump, vor afecta cel mai mult pietele emergente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri