Norma nr. 39/2016 privind asigurarile auto din Romania (RCA) a fost publicata joi in Monitorul Oficial, iar din aceasta a fost eliminata posibilitatea interventiei Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) in cazul comisioanelor brokerilor, a anuntat Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR).

Potrivit UNSICAR, in contextul OUG 54/2016, care prevede instituirea de preturi plafonate, fapt fara precedent in Uniunea Europeana, legislatia secundara elaborata de ASF nu poate schimba fundamental traiectoria pietei RCA, conform News.ro.

Astfel, asociatia pledeaza pentru “revenirea cat mai curand la o piata RCA libera, caracterizata de libertate comerciala deplina de concurenta consistenta si corecta”. “Noua forma a normei RCA a preluat in buna parte solicitarile noastre si, desi apreciem acest lucru, consideram ca exista inca aspecte functionale unde se manifesta tendinte de suprareglementare. Speram insa ca acestea sa fie eliminate odata cu maturizarea pietei RCA din Romania, fenomen pe care il asteptam sa se produca dupa perioada de plafonare a tarifelor”, a declarat presedintele UNSICAR, Bogdan Andriescu.

La solicitarea UNSICAR, ASF a eliminat din textul normei RCA prevederea conform careia ar fi putut interveni in sensul plafonarii comisioanelor de intermediere. Asociatia sustine ca o eventuala interventie ASF in aceasta directie ar fi limitat inclusiv modelele de business ale asiguratorilor si ar fi impiedicat sau incetinit inclusiv aparitia unor noi jucatori in piata RCA, fapt ce ar atrage o si mai mare limitare a concurentei in aceasta piata.

“Noi consideram ca numai o concurenta consistenta in piata RCA va regla cu adevarat lucrurile, dar acest lucru poate fi obtinut prin reglementari suple si flexibile, ceea ce inca nu se intampla. Ne asteptam ca viitoarea legislatie RCA sa fie cat mai flexibila, astfel incat autoritatilor sa le fie simplu sa promoveze sau sa atraga investitii suplimentare in aceasta piata”, a completat Andriescu. Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR), organizatie infiintata in anul 2000, reprezinta 80 de companii - de brokeraj de asigurare, de regularizare daune, de pregatire profesionala.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri