Bancile care nu au crescut foarte mult avansul la creditele ipotecare dupa adoptarea legii darii in plata nu au reusit sa gestioneze afluxul de cereri din partea clientilor, in contextul in care dobanzile efective (DAE) la acest produs au coborat si sub 3%, a declarat, intr-o emisiune Profesionistii in Banking, Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Emisiune filmata inainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie.

"In prima parte a anului, pana prin aprilie, cererile de credite ipotecare au crescut foarte mult in perspectiva aprobarii legii darii in plata. Legea se adresa unui segment de clienti destul de mic la nivelul sistemului, pe cand ceilalti clienti au fost foarte speriati ca nu vor mai putea accesa un credit ipotecar sa isi cumpere o casa. Atunci a fost o efervescenta foarte mare in prima parte a anului. Nu aveam oferte pe piata imobiliara cata cerere solvabila era", a spus Bidian.

Dupa adoptarea legii, bancile care au ales sa practice un avans aliniat cu piata (20%-25%) au absorbit aproape toata cererea din piata si, potrivit sefei Kiwi Finance, acestea nu reuseau sa gestioneze afluxul de cereri pentru credite.

"Bancile nu se redimensioneze de la o luna la alta, ca resurse, ca procese, si atunci au aparut timpi mari de raspuns. Ulterior au inceput si celelalte banci realinierea la aceste niveluri de avans si spre sfarsitul trimestrului III piata s-a reasezat din punct de vedere al cererii si ofertei", a mai povestit Anca Bidian.

Ne ducem sub 3% DAE la un credit ipotecar clasic, mai putin decat Prima Casa.

Managerul Kiwi Finance estimeaza ca si in 2017 cererea solvabila va continua sa creasca, dar oferta imobiliara este destul de modesta. "Cartierele rezidentiale noi nu absorb cererea, iar acest lucru va conduce la noi investitii pe rezidential. Bancile, atata timp cat este cerere, iar lichiditate in sistem avem, vor continua sa aiba oferte atractive la creditele imobiliare standard, care s-au dus intr-o plaja de dobanzi foarte interesanta, comparabila cu Prima Casa", explica Bidian.

In 2016 a crescut ponderea creditelor ipotecare in portofoliul Kiwi Finance, ajungand la un total de 80-83% din volumele intermediate, iar dintre acestea sub 3% au fost credite Prima Casa.

La ce credite poti obtine dobanzi negociate

In general, un client se duce la un broker de credite pentru a obtine anumite reduceri la dobanzile la credite, insa acesta trebuie sa inteleaga ca nu toate tipurile de credite pot fi negociate, pentru ca de cele mai multe ori nivelul dobanzii este setat in functie de profilul de risc.

"La un credit de nevoi personale nu negociem. Acolo sunt dobanzi in functie de profilul de risc si in general ies din scoringul facut de banca", subliniaza Bidian.

Pe de alta parte, la ipotecare sunt alte criterii, mai ales ca este vorba de un credit pe termen lung si se presupune ca acel client poate sa achizitioneze mai multe produse ale bancii, incaseaza si salariul la acea banca si atunci va putea negocia dobanda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri