Dolarul american urca la maximul istoric in fata leului, cursul determinat de evolutia euro/dolar si euro/leu pe piata interbancara depasind joi nivelul de 4,30 lei/dolar. Intarirea dolarului in raport cu euro este determinata de semnalele Rezervei Federale a SUA privind un ritm mai rapid decat anticipa anterior pentru cresterea dobanzii de politica monetara in 2017.

Cursul dolar/euro este calculat in functie de evolutia pe piata interbancara a paritatii euro/dolar si a cotatiei euro/leu. Astfel, intarirea dolarului in raport cu leul este determinata exclusiv de evolutia monedei americane in raport cu cea europeana.

Maximul atins astazi, pana la ora la care BNR calculeaza referinta leu/dolar, a fost de 4,3165 lei/dolar.

Rezerva Federala a SUA (Fed) a majorat miercuri dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, rata cheie urmand sa varieze in intervalul 0,5-0,75%. Cresterea a fost anticipata de pietele financiare, astfel ca efectul majorarii este unul redus.

Banca centrala americana a semnalat insa ca anticipeaza ca in 2017 ritmul de crestere pentru dobanda de politica monetara va fi unul mai rapid decat lua in calcul anterior, in contextul in care Fed incearca sa se adapteze programului economic al lui Donald Trump, urmatorul presedinte al SUA. Acesta a promis in campanie reduceri de taxe, majorarea cheltuielilor statului si dereglementare.

Banca Nationala a Romaniei va publica la ora 13:00 cursul de referinta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri