O parte dintre cei mai mari brokeri de asigurare in functie de intermedieri, inclusiv liderul pietei de profil, Safety Broker, au pus bazele primei organizatii patronale din domeniu, ca raspuns la presiunile reducerii comisioanelor de intermediere in urma plafonarii tarifelor RCA. "In momentul in care ajungem cu comisionul RCA sub nivelul de costuri riscam sa ne desfiintam ca si breasla", spune Viorel Vasile, CEO Safety Broker.

Printre membrii fondatori ai PRBAR (Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare) se numara brokeri de asigurare cu o cota de piata cumulata de aproape 25% din industria romaneasca de intermediere, respectiv: Safety Broker, Renomia - SRBA Insurance Broker, Asigest Broker de Asigurare, Millenium Insurance Broker, Campion Broker de Asigurare, PSG Insurance Broker, Professional Broker de Asigurare, Globasig Broker de Asigurare-Reasigurare, Interbug Broker de Asigurare, D&CA Insurance.

"Scopul pentru care noi am infiintat Patronatul este de a incerca sa ne protejam breasla. In urma crizei RCA, aceasta se afla in pericol. In momentul in care ajungem cu comisionul RCA sub nivelul de costuri riscam sa ne desfiintam ca si breasla. In acest moment membrii patronatului detin o cota de piata de 25%, dar obiectivul nostru este ca la anul sa depasim de 50%. O sa selectam atent membrii pe care ii luam, pentru a putea realiza o constructie serioasa", spune Viorel Vasile (foto).

Seful Safety Broker afirma ca brokerii de asigurare mentionati spera ca acest Patronat sa le ofere o putere mai mare de negociere si discutie, in special cu autoritatile, insemnand ASF, Guvern si chiar Parlament. "Scopul infiintarii patronatului nu este sa ne razboim cu asiguratorii. Cu acestia avem semnate contracte comerciale si putem negocia individual termenele si conditiile. Infiintarea patronatului are ca scop incercarea de preveni eventuale situatii precum limitarea tarifelor RCA".

Potrivit comunicatul de presa, PRBAR este o persoana juridica de drept privat, cu scop nepatrimonial, independenta care este infiintata in temeiul Legii nr. 62/2011 privind dialogul social. Principalul obiectiv al acesteia consta in organizarea, promovarea, sustinerea si apararea intereselor membrilor sai in relatiile cu orice alte entitati, autoritati, institutii publice, in raport cu obiectul si scopul ei de activitate si in acord cu prevederile legale.

"Sa ne amintim ca asociatiile patronale din transporturi au venit si au impus o aberatie: cheltuielile de administrare la RCA sa fie 25%. Nicaieri in Europa nu exista asa ceva. Cheltuielile de administrare se invart in jurul valorii de 35%. Iar tarifele nu sunt nicaieri plafonate. Ideea este ca daca asiguratorul nu reuseste sa isi impuna un punct de vedere, noi brokerii de asigurari, suntem un fel de victime colaterale. Din aceasta cearta dintre asiguratori si transportatori, noi am iesit pierzatori fara sa fim vinovati cu ceva", spune Viorel Vasile.

Pentru realizarea acestui scop, PRBAR va desfasura activitati specifice, precum elaborarea si promovarea de proiecte, acte normative, instructiuni, rezolutii si propuneri ale membrilor Patronatului, reprezentarea, promovarea si sustinerea intereselor economice, tehnice, juridice si sociale ale membrilor sai, dezvoltarea de relatii de colaborare cu alte patronate si cu alti investitori, impunerea la nivel national a unui standard minim de calitate privind obiectul de activitate al membrilor Patronatului, desemnarea, in conditiile legii, de reprezentanti la negocierile cu diferitele autoritati etc.

"Astfel, prin intermediul acestui Patronat incercam ca atunci cand se vor mai discuta legi importante care vizeaza piata de asigurari sa participam si noi la intalniri. Trebuie sa eliminam aceasta nereprezentare", mai spune seful Safety Broker. El mai arata ca PRBAR este o completare necesara a peisajului asociativ din tara noastra.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri