Deficitul bugetar de anul trecut este estimat la aproximativ 2,6%, dupa ce statul a facut in decembrie foarte multe plati, a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, pentru Bloomberg. Estimarea Ministerului de Finante a surprins cea mai mare parte a analistilor, care anticipau un deficit semnificativ mai redus, chiar sub 2% din PIB, dupa ce datele publicate pentru primele 11 luni ale anului au indicat un nivel redus al cheltuielilor statului.

"Am reusit sa facem foarte multe plati transmise in ultima luna a anului pentru proiecte de investitii, ia asta este un semn bun pentru economie", a declarat ministrul Anca Dragu intr-un interviu telefonic pentru Bloomberg.

Tinta pentru anul in curs a fost de 2,8% pe cash si de 2,95% in termeni ESA. Practica de a lasa o parte semnificativa a platilor pentru ultimele saptamani din decembrie este una comuna pentru guvernele din Romania.

"Este peste ce ne asteptam si noi. Au cheltuit de la 0,73% la 2,6% destul de mult, 1,84% mai exact. Inseamna destul de mult, cam 14 miliarde. Daca s-au cheltuit pentru investitii o sa fie cum a fost si anul trecut. Daca te uiti pe PIB anul trecut, investitiile au supraperformat pe baza cheltuielilor din decembrie anul trecut. In decembrie anul trecut stimulul a fost doar in decembrie 2,2% din PIB. O sa fie un impact pozitiv. (Anca Dragu, n.r.) spune ca sunt pe investitii, sa vedem, banii aia incep sa lucreze in economie in primul si al doilea trimestru, in principiu", a declarat pentru wall-street.ro economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

Dobanzile au inceput sa se miste in jos in ultimele zile din decembrie

"In piata monetara s-a simtit deja din ultima saptamana a anului trecut, cand au fost facute cele mai multe plati si au picat dobanzile destul de mult. Se vede si pe Robor", a spus Ciprian Dascalu.

Potentialul ca urmatoarea perioada dobanzile sa scada si mai mult va fi "limitat in jos", afirma acesta.

"Oricum, vestea buna este ca probabil lichiditatea va sta abundenta pe primul trimestru si probabil mai incolo, deci in primul trimestru sunt riscuri mai mici sa treaca pe deficit undeva prin aprilie-mai, daca luam ca model executia bugetara din ultimii ani, cand a fost cam la fel cu surplusul pana prin aprilie-mai si chiar mai tarziu", a adugat economistul ING Bank.

Indicele Robor la 3 luni a inregistrat in decembrie valori si de 0,9%, maximul incepand din ianuarie 2016, insa in ultimele zile a inceput sa coboare din nou. Astfel, pentru 5 ianuarie BNR a anuntat un indice Robor la 3 luni de 0,84%, in scadere fata de 0,86% in ziua anterioara. Indicele Robor la 3 luni este utilizat pentru dobanzile unei parti foarte mari a creditelor acordate populatiei.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri