Obiectivele macroeconomice pe care guvernul de la Bucuresti si le-a propus pentru anul viitor sunt greu de atins in conditiile in care autoritatile au anuntat o politica fiscala si salariala relaxata, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International publicat de banca centrala.
"Cum economia este deja supraincalzita, o relaxare fiscala cuplata cu majorari de salarii va exacerba cererea interna si va contribui la adancirea deficitului de cont curent, precum si la presiuni inflationiste", se arata in raportul Fondului. Autoritatile estimeaza pentru anul urmator un nivel al deficitului bugetar de 2,8% din produsul intern brut si doua majorari salariale importante.

Potrivit Fondului Monetar International (FMI), pentru anul viitor este de asteptat o crestere a produsului intern brut (PIB) de 5,5%, insa deficitul de cont curent va ajunge la 12,5% din PIB, iar inflatia se va situa la nivelul de 6,4%, la sfarsitul anului 2007. "Aceste dezvoltari economice maresc riscul de pierdere a increderii in piata, precum si riscul de retragere imediata a capitalurilor", se arata in analiza FMI, dupa cum informeaza agentia NewsIn.

Fondul considera ca proiectul de buget propus de guvern pentru 2007 va accentua dezechilibrele macroeconomice, din cauza faptului ca un deficit fiscal de 2,5% din PIB implica o relaxare fiscala, in conditiile in care economia creste peste potentialul ei.

"Aceasta lipsa de coordonare cu politica monetara nu va putea sa reduca in mod credibil rata inflatiei si a dobanzii. Cheltuielile cu salariile au fost din nou subestimate, deoarece bugetul nu include nicio alocare pentru majorari de salarii anul viitor. Pentru anul urmator sunt programate doua mariri de salarii desi tinta de inflatie este sub 10% ", au comentat analistii Fondului.

In opinia expertilor Fondului, este nevoie de o politica monetara, fiscala si salariala cat mai stransa, pentre a minimiza vulnerabilitatile externe si financiare, si pentru a maximixa beneficiile aderarii la Uniunea Europena (UE). "Reformele structurale ar trebui sa continue prin imbunatatirea mediului de afaceri, a stimulentelor pentru crearea de locuri de munca, dar si prin dezvoltarea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene", au apreciat analistii Fondului.

Expertii FMI recomanda autoritatilor romane cresteri moderate ale salariului minim si ale salariilor in societatile de stat, mai ales in conditiile in care numarul lor va creste. Fondul indeama autoritatile sa efectueze o singura majorare salariala care sa fie inclusa in buget. " Cresterea importanta a numarului de salariati a accentuat presiunile asupra fondului total al salariilor bugetarilor, care este proiectat sa creasca in acest an cu la 6% din PIB, fata de 5,4% in 2005 si 4,8% in 2004", au argumentat autorii raportului.

Ei au apreciat ca desi incasarile la buget au fost incurajatoare anul acesta, estimarile pentru anul viitor sunt optimiste. De asemenea, expertii FMI, sunt ingrijorati de scaderea efcientei si calitatii cheltuielilor guvernamentale, ca urmare a trecerii de la execedent bugetar la deficit bugetare, in ultima parte a anului 2006 si inceputul anului 2007. "Fondul are dubii asupra capacitatii guvernului de a face investitii de capital de 6,6% din PIB, comparat cu un nivel de 2,6% in anul 2005 si 4,1% in anul 2006. Exista un pericol ca banii ramasi din investitiile care nu au fost realizate sa fie realocati catre cheltuieli curente", au apreciat autorii raportului.

Ca urmare, Fondul recomanda autoritatilor un proiect de buget consistent prin care sa fie reduse dezechilibrele macroeconomice. "Un asemenea buget ar trebui sa tinda catre o o consolidare a bazei fiscale, concomitent cu o transparenta deplina a politicii de cheltuieli bugetare, cum ar fi de pilda salariile. Un buget cat mai echilibrat va ajuta procesul de dezinflatie si la diminuarea ritmului de crestere a deficitului de cont curent, inlaturand presiunile asupra politicii monetare", se arata in analiza Fondului. Pentru anul urmator, guvernul de la Bucuresti estimeaza o crestere economica de 6,4%, un nivel al deficitului de cont curent de 8,6% , un deficit bugetar de 2,8% si o inflatie de 4,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri